Je to změna pravidel uprostřed hry, kritizuje nepřiznání rodičovského příspěvku všem rodinám Výborný (KDU-ČSL)

14. leden 2020

Vláda prosadila, že se příspěvek určený pro domácnosti s dětmi do čtyř let věku zvedne pouze těm, kteří ho ještě celý nevyčerpali. Přesto, že si lidé mohou zvolit, v jakém časovém úseku si podporu vyberou. Krátí tak novela zákona o státní sociální podpoře ústavní práva některých rodičů, jak tvrdí skupina senátorů, která se také obrátila na Ústavní soud? Nebo ne?

Čtěte také

„Podání ústavní žaloby mi přijde jako nerozumné... Po mnoha letech se o třetinu zvyšuje rodičovský příspěvek, ale podle diskuse mi to připadá, jako by se spíš měl snižovat,“ říká v pořadu Pro a proti poslanec ANO Aleš Juchelka. 

Rodičovský příspěvek prošel (od roku 1995 a pak 2007) velkou transformací. „A od roku 2018 si rodiče mohu vybrat příspěvek v rychlejším tempu. Každá rodinná strategie je jiná, někdo to chce vyčerpat dříve, aby mohl nastoupit do práce... tak může. Je to jeho volba,“ myslí si.

My nikoho netrestáme. Máme jasné pravidlo, že zvyšujeme rodičovský příspěvek od 1. ledna 2020 těm, kteří ho aktivně pobírají. Těm, kteří ho vybrali dřív, a na dávku nárok nemají, tak jim ji ani zvyšovat nemůžeme.
Aleš Juchelka

Plošné navýšení by stálo asi 2,6 miliardy korun, dodává poslanec. „Ale k tomuto kompromisu došlo na koalici, kdy jsme navýšili příspěvek 280 tisícům rodinám. Pevně věřím, že současné znění zákona je kompromis, který je nejširší a jaký byl vůbec možný.“

„KDU-ČSL mohla navýšit rodičovský příspěvek celou dobu co byla ve vládě. Stalo se to až teď, po 12 letech, kdy jsme příspěvek navýšili až my. Do té doby o něm nebylo ani vidu, ani slechu,“ upozorňuje Aleš Juchelka (ANO).

Jde o jen 1,5 miliardy

Čtěte také

„Nikdo, ani pan kolega Juchelka, nebude rozhodovat o tom, kdo může podat ústavní stížnost... Skutečně došlo k narušení rovnosti a ústavou zaručených práv rodičů,“ soudí poslanec a předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Ústavní stížnost prý žádá pouze zrušení přechodných opatření, tedy těch, které senátoři považují za diskriminační. „Kdyby se koalice rozhodla navýšení příspěvku směřovat pouze k rodinám s dětmi (narozených po 1. lednu 2020), tak nemůžeme říct ani popel.“

Šlo o změnu pravidel uprostřed hry. Když se rodiče rozhodovali o rychlosti čerpání, tak informaci, že dojde k navýšení, a že bude se týkat jen těch, kteří ještě čerpají, nikdo neměl... Pokud já bych byl rodičem, který se před dvěma lety rozhodl, že příspěvek vyčerpá rychle, mimo jiné i proto, že je to ekonomičtější..., tak bych to cítil jako nespravedlnost.
Marek Výborný

Vyplatit příspěvek všem, jak senátoři žádají, by vyšlo prý na 1,5 miliardy. „Jedná se asi o 50 tisíc rodin, to není žádný dramatický požadavek, když se podíváme na rozpočet, který má 1,5 bilionu.“

„Rodiče si mohli svobodně rozhodnout, jak rychle budou čerpat. Například to byly i maminky, které vychovávají dítě samy a musely nastoupit do zaměstnání, aby vůbec rodinu uživily. A my je tímto způsobem budeme trestat?“ ptá se Martin Výborný (KDU-ČSL).

Víc v audiozáznamu pořadu Pro a Proti Veroniky Sedláčkové.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související