Je velvyslanectví v Damašku branou pro zločince ze Sýrie? Stáhněme se, vyzývá Ženíšek

9. srpen 2017

Funguje Česko jako cestovní kancelář pro prominenty syrského diktátora Bašára Asada, jak se ptá týdeník Respekt či server Hlídací pes? Ti přijíždějí do Česka za odpočinkem, léčením nebo obchodem. Branou jim je české velvyslanectví v Damašku. Řada takových návštěvníků ale dostala povolení ke vstupu jen do České republiky, protože ostatní země Evropské unie je považují za nežádoucí osoby. Nabízí se tedy otázka, zda česká zahraniční politika nelegitimizuje režim syrského diktátora.

Před pár dny ale prestižní zahraniční deník Foreign Policy napsal článek s titulkem: Američané, potřebujete pomoc v Sýrii? Zavolejte Čechům, v němž se kromě kritických komentářů k fungování naší ambasády v Sýrii píše i tom, že Američané si spolupráci pochvalují a že podobně pro ně fungují například Švédové v KLDR nebo Švýcaři v Íránu.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09 a kandidát za tuto stranu v říjnových sněmovních volbách se domnívá, že je na místě stáhnout českou ambasádu z Damašku. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM a taktéž kandidát ve sněmovních volbách, s tím nesouhlasí.


Nezpochybňuji práci úřadu samotného, ale pokud má být ten cíl pomáhát, nebo být hybatelem, obávám se, že hybatelem v Sýrii je úplně někdo jiný. A pokud jde o nějaký kalkul, že by pak z toho mohly být výhody, obávám se, že se velmi spálíme.“ Marek Ženíšek

Ženíšek prostřednictvím písemné interpelace požádal ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka o vysvětlení nových informací. Myslí si, že je vhodné, aby ministerstvo nějak reagovalo a zveřejnilo dlouhodobou strategii našeho setrvání v Sýrii. Zastupování zájmů cizích zemích je podle něj pouze důsledkem setrvávání české ambasády v Damašku. Žádosti o pomoc, které přišly od USA i některých unijních států, vidí jen jako logické vyústění našeho předchozího rozhodnutí v místě zůstat, byť to bylo v rozporu s ostatními zeměmi Evropské Unie.

Zatímco Ženíšek požaduje zveřejnění sankčního seznamu, na kterém jsou údajně i lidé, kteří sem prostřednictvím ambasády ze Sýrie přichází, Kováčik se domnívá, že sankční seznamy nejsou dokumenty, které by měl mít možnost vidět každý. „Znepokojuje mě především to, jestli by sem byli vpuštěni mezinárodně hledaní zločinci, teroristé a podobné osoby. Nějaké spekulace Respektu mě zase až tak moc neznepokojují,“ říká Kováčik v souvislosti s možným nebezpečím, které týdeník nedávno komentoval.

Spustit audio