Je lochneska mýtus, nebo skutečně existuje? Záhadu možná vyřeší výzkum environmentální DNA

28. květen 2018

Pro vzorky na skotské jezero Loch Ness se v létě letošního roku vydají novozélandští vědci, aby vynesli konečný verdikt o tom, zda lochneská příšera skutečně existuje nebo ne. Využijí k tomu takzvanou environmentální DNA.

Výzkum environmentální DNA je založen na předpokladu, že každý živý tvor po sobě v prostředí, kde žije, zanechává genetickou informaci. Přestože taková genetická stopa není zrovna kvalitní, lze díky ní prokázat existenci neznámého živočišného druhu.

Výzkumníci odeberou vzorky z různých částí a hloubek jezera Loch Ness i okolních jezer a pošlou je k prozkoumání do nezávislých laboratoří po světě. Vzhledem k tomu, že dřívější snahy o nalezení záhadné Nessie vyšly naprázdno, je vůbec nejpravděpodobnější, že jde skutečně jen o mýtus.

I objev bakterie by byl přínos

I kdyby se ale nepodařilo pověstného tvora objevit, vědci mohou narazit třeba jen na neznámý druh bakterie, a i to by byl pro vědu významný přínos. Navíc samotná demonstrace nejnovější techniky v tak atraktivní lokalitě, jako je jezero Loch Ness, poslouží přinejmenším popularizaci vědy a výzkumu.

První pátrání po lochneské příšeře se odehrálo už ve třicátých letech minulého století. Řadu mnohých výzkumných akcí tehdy odstartovala expedice Edwarda Mountaina, která pracovala jen s dalekohledy a fotoaparáty.

Postupně se do zkoumání pouštěli další a další vědci. Do snahy o potvrzení existence lochnesky se zapojila i britská BBC, která sponzorovala pátrání pomocí sonarů a satelitního snímkování. Vědcům se ale doposud nepodařilo zachytit žádné stopy většího živočicha.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.