Je dobře, že Facebook zrušil skupinu Islám v ČR nechceme? Odpovídá Josef Šlerka

12. leden 2016

Členství ve skupině na Facebooku umožňuje členům vytvářet vlastní obsah. Jak si vyložit postup Facebooku, který zablokoval jednu z kontroverzních českých skupin?

„Fenomén antiislamismu v České republice není malý, prostupuje celou společností, a cílem by měla být kultivace diskuze, nikoli ostrakizace,“ komentuje zrušení skupiny pro Český rozhlas Plus Josef Šlerka, pedagog Univerzity Karlovy a odborník na analýzu dat ze sociálních sítí.

Dle jeho názoru zrušit skupinu „Islám v ČR nechceme“ možná nebyl úplně nejlepší nápad, vzhledem k tomu, že to společnost může směřovat k postoji, že problémy lze řešit zákazy.


Facebook zakazuje tzv. hate speech, tedy projevy, které jsou ofenzivní vůči náboženským skupinám, rasovým skupinám nebo lidem s postižením.

Ve svém komentáři uvádí Šlerka také ekonomické pozadí možného rozhodnutí Facebooku, který nechce z principu vytvářet prostředí, ve kterém by se uživatelé necítili dobře, protože pak mohou odejít, což snižuje zisk. „To vysvětluje i absenci tlačítka dislike,“ dodává Šlerka.

„Z dat, které jsem měl k dispozici, bylo zřetelené, že antiislamický diskurz se v poslední době nasytil a příliš už nerostl,“ upřesňuje Šlerka.

Podle Šlerky tedy zůstává otázkou, jestli zrušení skupiny skutečně utlumí aktivity jejích příznivců, nebo jim naopak pomůže. Konkrétní vývoj si však netroufá momentálně posoudit.

autoři: bur , bar
Spustit audio