Jaroslava Moserová – žena mnoha talentů

15. leden 2015

Lékařka, překladatelka, ilustrátorka, diplomatka a politička – v roce 2003 dokonce kandidátka na úřad prezidenta republiky – Jaroslava Moserová se narodila 17. ledna 1930 v Praze.

Její rodina udržovala široké společenské kontakty, ona sama navštěvovala například hodiny klavíru u vnučky Tomáše Garrigua Masaryka Herberty.

V 17 letech odjela na dvouletý stipendijní pobyt ve Spojených státech. Maturovala v Severní Karolíně, druhý rok pobytu navštěvovala výtvarnou školu v New Yorku.

V letech 1949 až 1955 vystudovala na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy medicínu, v té době byl její otec rok vězněn komunistickým režimem.

Po studiích působila 5 let jako lékařka na chirurgickém oddělení nemocnice v Duchcově. Poté se vrátila do Prahy a dalších 5 let pracovala na oddělení popálenin Kliniky plastické chirurgie Univerzity Karlovy, poté působila až do počátku roku 1990 na klinice popálenin Lékařské fakulty hygienické Univerzity Karlovy (v lednu 1969 přijímala do nemocnice popáleného studenta Jana Palacha).

Počátkem roku 1990 byla kooptována jako poslankyně do České národní rady, kde byla zvolena předsedkyní výboru pro vědu, vzdělání a kulturu a členem předsednictva.

V letech 1991 až 1993 byla velvyslankyní v Austrálii a na Novém Zélandu. Poté měla na Ministerstvu zahraničních věcí na starosti Sekretariát české komise pro UNESCO (později byla i jeho předsedkyní).

V roce 1993 vstoupila do ODA a v roce 1996 (a znovu v roce 1998) byla zvolena senátorkou. V Senátu vykonávala řadu funkcí, mimo jiné působila i jako jeho místopředsedkyně.

V říjnu 1999 byla na dva roky zvolena předsedkyní Generální konference Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO v Paříži.

V druhém kole prezidentské volby v roce 2003 kandidovala na úřad prezidenta republiky (proti Václavu Klausovi) – v tomto kole nebyl prezident zvolen. Zemřela 24. března 2006 v Praze.

Jaroslava Moserová s dalajlámou

Publikovala řadu odborných prací, překládala detektivní romány Dicka Francise a je autorkou divadelních a rozhlasových her a scénářů k filmům Evalda Schorma Vlastně se nic nestalo (1988) a Jaromila Jireše Dvojrole (1998).

Její vzpomínková kniha Historky vyšla poprvé v roce 2003. Ilustrovala odborné knihy a několik publikací pro děti.

Pořad věnovaný Jaroslavě Moserové si kdykoli poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu. V pořadu uslyšíte ukázky ze vzpomínek Jaroslavy Moserové i její hlas z archivu Českého rozhlasu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio