Jaroslav Šebek: Katolíky otřásají dopady sexuálních skandálů

29. říjen 2018
Názory a argumenty

Nedávno Vatikán oznámil, že se všichni severoameričtí biskupové sejdou na duchovních cvičeních počátkem příštího roku společně s papežským dvorním kazatelem Cantalamesou.

Je to reakce na jednu z nejhlubších krizí, jíž katolíci ve Spojených státech nyní procházejí, což vede k poklesu návštěvnosti bohoslužeb, ale i k praktickým důsledkům, tedy snížení finančních darů pro církev.

Prolomit vlny: Katolický postoj k sexu působí utrpení. Dokáže to papež František změnit?

03540787.jpeg

Srpnová návštěva papeže Františka v Irsku je dlouho očekávanou událostí. Jde o první návštěvu papeže v této kdysi jednoznačně katolické zemi po téměř čtyřiceti letech, a to v době, která je obtížná pro irské katolíky i katolickou církev jako celek. Irská společnost se teď od katolické církve, která pošpinila svou pověst brutálními příběhy zneužívání a týrání, odvrací. Po celém světě zároveň vyplouvá na povrch jedna kauza sexuálního zneužívání kněžími za druhou.

Nejedná se samozřejmě jen o potíže amerických katolíků. O měsíc později, počátkem února 2019, se setkají v Římě k řešení situace předsedové biskupských konferencí. Téma zneužívání mladistvých silně rezonuje také na aktuálním jednání biskupské synody, která je zaměřena na řešení problémů mládeže v současné společnosti.

Maltský arcibiskup Charles Schicluna, jenž se ve vatikánské kurii dlouhodobě věnuje monitorování sexuálních zločinů, páchaných v kněžském rouše, během ní emotivně prohlásil, že k obětem zneužívání musí církev přistoupit se slzami a v tichu, a pak s velkou touhou po pravdě a spravedlnosti.

V jejím rámci zazněly také výzvy k tomu, aby církevní instituce mnohem transparentněji než dosud spolupracovaly s civilními orgány a od biskupů se vyžadovala větší zodpovědnost.

Dědictví svatořečeného papeže Jana Pavla II.

Někteří analytici však vnímají dnešní krizi již nejen jako problém selhání konkrétního kněze či biskupa, ale jako systémovou záležitost celého současného katolictví.

Katolická církev je hříšná, protože lidé jsou hříšní, říká Roman Joch

Roman Joch

„Katolická církev byla v minulosti církví těch největších světců, těch největších hříšníků, včetně těch nejhnusnějších zločinců. Církev je hříšná, velice hříšná, protože lidé jsou hříšní. Jsem členem katolické církve navzdory tomu, jací jsou tam lidé. Jsem tam kvůli učení, kvůli náboženské věrouce. Považuji ho za ideální aspiraci, byť budu třeba selhávat,“ říká politik a konzervativec Roman Joch.

Vystoupení arcibiskupa Vigana letos v srpnu, v němž se kriticky vyjádřil k papeži Františkovi za jeho údajnou toleranci k arcibiskupu McCarrickovi, jenž se dopouštěl také zneužívání, povzbudilo zejména kritiky reformního kursu. Svým způsobem se stala tato velmi citlivá otázka referendem o současném papeži.

Jeden z amerických religionistů, Andrew Chesnut, se domnívá, že rozsah dnešní krize může zatemnit celou progresivní agendu, která se za Františkova pontifikátu dala do pohybu.

Mezi americkými katolíky došlo k poklesu důvěry v současného pontifika, podle průzkumu CNN je nyní důvěryhodný pro 63 procent, zatímco o rok dříve to bylo o 20 procentních bodů více. Skrze tuto optiku můžeme chápat i výzvu papeže k modlitbám za jednotu v církvi, které probíhaly po celý měsíc říjen.

Jaroslav Šebek

Ve Vatikánu se však diskutuje také o tom, že by hlubší vyšetřování sexuálních deliktů mohlo poškodit také dědictví svatořečeného papeže Jana Pavla II., protože v jeho éře ještě ve velké míře k těmto případům docházelo a podíleli se na nich údajně i kněží, které on vyzdvihoval, jako byl zakladatel Legionářů Krista, mexický duchovní Degollado.

V této souvislosti se začínají také objevovat hlasy volající po odbourání staletí trvajícího povinného celibátu katolických duchovních.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio