Jan Vávra: Vláda prokoučovala partii se Zemanem

15. květen 2022

Jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB je nepochopitelné, ať se na ně díváme z jakékoli strany. Nakonec prudký propad kurzu koruny, kterým trhy na jeho jmenování reagovaly, mluví za vše. ČNB musela dokonce sáhnout k devizovým intervencím. Nejméně ale tato volba jistě potěšila vládu, protože bude mít nevypočitatelného partnera v čele jedné z nejdůležitějších institucí ve státě.

Ústava dává prezidentovi při výběru guvernéra absolutní volnost a člověku s uvažováním Miloše Zemana lze těžko zabránit, aby neprovedl nějakou zlomyslnost.

Čtěte také

Ovšem zajímavé je, že na samém počátku existence této vlády dosáhl premiér Fiala v přetlačování s Milošem Zemanem několika nečekaných úspěchů a přiměl ho respektovat nejen ústavu, ale i vůli Poslanecké sněmovny. Dokonce to vypadalo, že má na vrtošivého a svévolného prezidenta pozitivní vliv. To evidentně již neplatí.

Nelze se ubránit domněnce, že vláda – po dřívějších úspěších – prezidentovo osobnostní založení podcenila. Přitom je všeobecně známo, že Zemanovo pojetí politiky je čistě silové. Pravidla si vykládá tak, jak se mu to hodí, a ústavní zvyklosti má za idiotské. Ve svém napínání ústavy dojde až tam, kam mu ostatní dovolí. Je zajímavé, že si to profesor politologie neuvědomil a Miloši Zemanovi zcela vyklidil pole.

Pasivní vláda

Vláda totiž nijak nereagovala na zcela skandální udělení milosti řediteli Lesní správy Lány Balákovi. Přitom tehdy se naskytla ojedinělá příležitost zaujmout systémový postoj a podniknout kroky k omezení tohoto monarchistického reliktu. Nespokojenost veřejnosti s prací prezidenta vystoupala podle agentury Kantar na ojedinělých 78 procent. 85 procent dotázaných si myslelo, že udělení této milosti nebylo vhodné.

Čtěte také

Poté co kancléř Mynář nechal odsouzeného a omilostněného Baláka ve funkci ředitele Lesní správy, měla vláda další příležitost omezit možnost Baláka nakládat s veřejnými prostředky a zásadně snížit rozpočet Kanceláře prezidenta. Hrad sice při březnovém schvalování rozpočtu na letošní rok přišel skoro o 22 milionů korun, ale vzhledem k výši rozpočtu, tak jak se ustavila za vlády Andreje Babiše, jde o kosmetickou úpravu. Omilostněný Balák může tedy dál vesele rozdělovat veřejné zakázky.

Ovšem již předtím vládní koalice nereagovala na podezřelou skartaci tajných dokumentů, kterou Hrad minimálně porušil předpisy. Skartace vyvolala podezření, že Kancelář prezidenta zničila důkazy, že s tajnými dokumenty nakládali lidé bez příslušné bezpečnostní prověrky. Vláda opět nevyužila příležitosti změnit fungování Kanceláře prezidenta republiky.

Čtěte také

Pro vládu je nepříjemné, že prezident může ve svých překvapeních v ČNB pokračovat. Před koncem jeho mandátu vyprší – s jednou výjimkou – funkční období všem členům bankovní rady. Zeman může některé z nich ve funkci nechat a problematického Michla tak vyvážit. Ale stejně tak je může všechny vyměnit a tím totálně změnit politiku ČNB. Netřeba rozvádět, co by zemi konflikt mezi vládou a centrální bankou přinesl.

Jan Vávra

Pasivitu, se kterou si nechala najmenovat krajně problematického guvernéra ČNB, projevuje vláda bohužel i jinde. Například během jednání Poslanecké sněmovny, kdy se není schopna vypořádat s vlnou obstrukcí, které s oblibou používají hnutí SPD a ANO. Bezradnost vlády ovšem přichází v nejméně vhodnou chvíli. Vláda musí řešit důsledky války, rostoucí inflaci a energetickou bezpečnost. A pak je zde naše předsednictví EU, kdy bychom již neměli zopakovat minulé fiasko.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio