Jan Vávra: Stavět, nebo nestavět, to je, oč tu běží

1. listopad 2018

Zdá se, že to v dosud celkem bezchybně fungujícím mocenském tandemu prezident – premiér trochu skřípe.

Jak to v podobných situacích bývá, nejde o nic menšího než o peníze, samozřejmě o ty vybrané z našich daní. A nejde o žádné drobné. Ve hře jsou desítky a stovky miliard.

Jiří Leschtina: Proč už prezident Zeman nepolíbí Danu Drábovou

Premiér Miloš Zeman dává polibek předsedkyni Úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábové při spuštění Jaderné elektrárny Temelín

Leckdo si ještě vybaví ten dlouhý a vroucí polibek, který vlepil při spuštění Jaderné elektrárny Temelín premiér Zeman předsedkyni Úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábové.

Miloš Zeman je známý jako milovník megalomanských projektů typu kanálu Odra, Dunaj, Labe. A jednou z jeho nejoblíbenějších hraček je jaderná elektrárna Temelín.

Na nedávné schůzce na Hradě, který ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková nazvala reportingem, byl prý naprosto striktně formulován požadavek, aby se v Temelíně dostavěly nové bloky.

Premiér Babiš ale nyní vypustil pokusný balónek, spočívající v úvaze, že by se mohla prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany o deset let, čímž by se rozhodnutí o případné dostavbě Temelína odložilo. Prezident tím byl evidentně zaskočen. Podle jeho mluvčího se stále domnívá, že závazné rozhodnutí vlády o dostavbě Temelína padne do konce roku.

Megalomanské sny starého muže

Problém je v tom, že zatímco prodloužení životnosti Dukovan by přišlo na 20 miliard, dostavba jednoho jaderného bloku by stále minimálně 200 miliard. Tato částka přitahuje nejrůznější dodavatele. Není tajemstvím, že prezidentovými favority jsou ruské firmy, v čemž ho podporují jeho poradci.

Dukovany jsou na sto let, takže mysleme na nezávislost, říká expert

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Kdy se dočkáme rozhodnutí o dostavbě jaderných elektráren Dukovany a Temelín? Jsou skutečně potřeba dva obří bloky, nebo by bylo lepší stavět bloky menší? A co bude s Dukovany po roce 2035, kdy se plánuje odstavení nynějších bloků?

Prezident se z nějakého důvodu rád staví do pozice energetického experta. Za své názory ovšem nenese žádnou odpovědnost, ta bude vždy padat na bedra vlády. To je důvodem, proč se premiér snaží rozhodnutí o Temelínu aspoň odložit.

Z ekonomického hlediska to má logiku. Získáme čas a budeme se moct rozhodovat podle toho, jak se bude vyvíjet celá energetika. Je jasné, že budeme muset odstavovat tepelné elektrárny, ale energetické technologie jdou rychle dopředu. Dostavět Temelín, by znamenalo vsadit vše na jednu kartu.

Obnovitelné zdroje jsou levnější než jádro. Větší Dukovany nepotřebujeme, tvrdí expert

Martin Sedlák

Mezi hlavní priority vlády patří rozvoj jaderné elektrárny Dukovany. Stavba nových bloků je prý nutná pro zajištění energetické soběstačnosti země. „Dnes už můžeme zjistit, že cena elektřiny z větrných nebo solárních elektráren v Evropě je levnější než to, co nabízejí nové jaderné elektrárny,“ říká výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Skupina minoritních akcionářů ČEZu tvrdí, že jde o kartu „velmi rizikovou, velmi drahou, velmi časově a ekonomicky náročnou a absolutně nerentabilní”. V současné době existují - kromě obnovitelných zdrojů - i jiné varianty než jádro, například plyn.

Vláda sice nadále pokládá jadernou energii za vysoce perspektivní, ale je možné, že vývoj kolem nás donutí budoucí vlády tento postoj přehodnotit. Pokud začneme stavět nové jaderné bloky, půjde o nevratné rozhodnutí. Navíc je otázkou, zda má smysl, abychom elektřinu pořád vyváželi.

Jan Vávra

Pomineme-li megalomanské sny starého muže, jde o klasický střet mezi okamžitým zájmem jedné lobby a dlouhodobým zájmem celé společnosti. Bude tedy zajímavé sledovat, kdo v tomto souboji nakonec vyhraje. Za delší konec provazu ale teď tahá rozhodně premiér.

autor: Jan Vávra
Spustit audio