Jan Vávra: Stabilita nebo spravedlnost?

7. únor 2021

Jakoby tušil, jak to může dopadnout, varoval prezident Zeman ústavní soudce před zrušením současného systému voleb do Poslanecké sněmovny. Použil při tom tvrzení, že změna by vedla k destabilizaci politického systému.

Podobně argumentovali čtyři ústavní soudci, kteří nesouhlasili s rozhodnutím pléna. Ústavní soud podle nich vystavil lidi bezprecedentní nejistotě. Přitom sami přiznali, že současná podoba volebního systému poměrného zastoupení není nejspravedlivější. Z jejich tvrzení ale vyplývá, že stabilita je pro společnost důležitější než spravedlivý volební systém.

Čtěte také

Je tedy v demokratickém politickém systému stabilita vyšší hodnotou než ostatní hodnoty – třeba již zmíněná spravedlnost? Pomiňme teď skutečnost, že se tento spor odehrává v čase pandemie, který všichni pokládáme za dobu nečekané nejistoty, takže můžeme mít přirozenou tendenci toužit po starých dobrých jistotách a stabilitu si poněkud idealizovat. Obecně ale platí, že na stabilitu se vždy odvolávají současní vládci, podporováni elitami, kterým se v dané době dobře daří. Naopak po změně vždy touží opozice a nespokojenci všeho druhu.

Demokracie je založena na střídání vlády a opozice, tedy na možnosti změny. Jak z minulosti i současnosti víme, nejméně nestability panuje v totalitních režimech, kde se po desetiletí nic nesmí hnout. Stabilita je zde téměř absolutní hodnotou, samozřejmě do doby, než přijde nějaký zásadní otřes. Toho se ale – zejména v některých státech – nemusejí vůbec dožít celé generace.

Stav demokracie v naší zemi

Liberální demokracie přežívá a zejména tak dlouho prosperuje především díky tomu, že dokáže reagovat na změny. Dokáže se měnit. Důležité ale je, že má v sobě zabudované mechanismy, jejichž pomocí se dokáže měnit, aniž by ohrozila vlastní stabilitu, tedy stabilitu společnosti a státu.

Čtěte také

Říká se, že změna je život, ale ještě víc to platí o demokracii. Liberální demokracie je institucionalizovanou změnou. Zatímco nedemokratické společnosti musejí čekat na rozhodnutí shora, fungující demokracie se plynule proměňuje díky vnitřní svobodě a otevřenosti. 

Jestliže prezident nebo oni čtyři ústavní soudci varují před bezprecedentní nejistotou nebo před nestabilitou, prozrazují jen, že mají pramalou důvěru ve fungování a kvalitu naši demokracie. 

Je pravdou, že se v postkomunistických zemích – tedy zemích takzvaného Visegrádu – těší pořád velké popularitě ti politici, kteří s nadšením hovoří o návratu ke kořenům, osvědčeným tradicím a starým jistotám a nabízejí politické a ekonomické recepty, které pocházejí z první poloviny minulého století nebo někdy dokonce z hloubi 19. století. Ale současný svět se mění příliš rychle a příliš dramaticky, což vyžaduje odpovídající reakci. Nelze tvrdit, že by se liberální demokracii v éře globalizace dařilo všechny problémy zvládat, ale alespoň část její populace si nutnost změn uvědomuje. Což lze pozorovat i v naší společnosti.

Jan Vávra

Stabilita systému je důležitá, ale pokud bude mít přednost před ostatními hodnotami, budou nás dále předbíhat ostatní státy, minimálně v kategoriích, jako je prosperita nebo kvalita života. Když vnitřními demokratickými mechanismy dospějeme k názoru, že nějaký zákon není spravedlivý, měli bychom být schopni ho stejnými demokratickými mechanismy změnit na spravedlivější.

Pokud nás rozhodnutí Ústavního soudu o nespravedlivém volebním zákonu uvrhne do nestability, bude to svědčit jen o jediném – o nestabilitě demokracie v naší zemi.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio