Jan Vávra: Ovlivnila vláda volbu prezidenta?

22. leden 2023

Českou republiku zmítají emoce a veřejnost se mobilizuje do bitvy, jakou již dlouho nepamatujeme. Zatím úplně netušíme, kterému kandidátovi vypjaté emoce pomohou a kterému spíš ublíží. Podle posledního průzkumu pro Český rozhlas týkajícího se volební účasti se zdá, že oba kandidáti vzbudili zájem o politiku i u mladých lidí. Pouze naše vláda se tváří, jako by se jí volba prezidenta netýkala. Přitom budoucí prezident může její vládnutí dost zkomplikovat.

Čtěte také

"Vláda nebude součástí prezidentské kampaně," tvrdil nedávno ministr financí Stanjura. To je trochu zbožné přání, protože vláda se součástí kampaně už dávno stala, mimo jiné proto, že podstatnou roli ve volbě nového prezidenta hraje nespokojenost lidí, kteří se z nějakého důvodu ocitli na okraji společnosti. Ovšem to je právě důvod, proč se vláda snaží stáhnout do ústraní. Cokoli prohlásí nebo udělá, může mít zcela opačný účinek.

Emocionálně vyhrocená kampaň obnažila příkopy ve společnosti a potvrdila známý fakt, že země je dost brutálně rozdělena. Venkov, bývalé Sudety, vnější i vnitřní periferie, lidé v existenčních problémech nebo lidé jinak frustrovaní odmítají současný politický establishment. A naopak Praha a velká města, tedy spíše liberálně zaměření voliči, této části populace nemohou odpustit, že jim dvakrát za sebou zvolila prezidentem Miloše Zemana.

Lze zmírnit rozdíly mezi občany?

Příčiny rozdělení společnosti nejsou neznámé. Tak jako v případě jiných zemí jde o konflikt mezi lidmi, které tak říkajíc semlel globální kapitalismus a těmi, kdo z výhod svobodného podnikání a ekonomického propojení různých částí světa dokáží těžit. Tento rozpor nelze zcela vyřešit a nezbavily se ho ani bohatší země, ale lze se snažit zlepšit postavení těch méně privilegovaných. A právě to se v České republice neděje.

Čtěte také

Podle sociologů jsou hlavní problémy exekuce, chudoba, nerovný přístup ke vzdělávání a z toho pramenící beznaděj lidí v některých regionech. Na chudobě domácností se nejvíce podílejí rekordní ceny energií, rostoucí inflace nebo drahé bydlení. Premiér Fiala sice vyzývá občany, aby se hlásili o podporu, ale vyřizování příspěvku je složité, úřady práce jsou zahlcené a lidé od nich někdy až tři měsíce nedostanou odpověď.

Přispěla vláda k volebnímu rozhodování občanů?

Náš sociální systém je prostě pomalý a neadresný a státní správa je zoufale neefektivní. Samostatným problémem jsou pak exekuce, které v regionech na periferii drtí nemalé procento lidí.

Bohužel od dob ministra Pelikána se při řešení tohoto problému mnoho nepokročilo. Proběhla sice dvě kola tzv. „milostivého léta,“ ale systém exekucí je pořád nastaven příliš ve prospěch exekutorů a právníků, nikoli dlužníků. Je otázkou, zda důvody jsou spíše ideologické, nebo exekutoři představují tak vlivnou lobby, která si na politicích vynutí pokračování výnosného byznysu.

Jan Vávra

Nelze tedy tvrdit, že by vláda volby neovlivnila. Obraz současného rozdělení země by ji ale měl varovat. Pokud bude ignorovat frustraci nemalé části společnosti a trvat na starých ideologických dogmatech, které jiné pravicové vlády ve světě dávno opustily, pokud bude dál hájit zájmy pouze bohatší část populace a zájmy velkých podniků a korporací, může se po příštích volbách dostat k moci nějaký populista. Třeba ten, který se teď nestane prezidentem.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.