Jan Vávra: Kdo vydělá na potravinové bezpečnosti?

21. leden 2021

Oblíbený model politiků, kteří chtějí něco prosadit, je nejdřív vystrašit obyvatelstvo, aby se obávalo o svoji bezpečnost. Po všech možných předchozích ohrožení to teď vypadá, že je ohrožena dokonce i naše potravinová bezpečnost. Aspoň s takzvanou potravinovou bezpečností šermují obhájci čerstvě schválené novely zákona o potravinách, která zavádí povinný podíl českých potravin v obchodech.

Podle novely, kterou odsouhlasila vládní koalice podpořená komunisty, SPD a některými nezařazenými poslanci, by na pultech mělo být od příštího roku nejméně 55 procent českých potravin. Pak by se podíl zvyšoval o tři procenta za rok až do roku 2028, kdy by činil minimálně 73 procent.

Čtěte také

Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v Česku pěstovat, i když v mnoha případech není Česká republika soběstačná, například pokud jde o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Požadavek na potravinovou soběstačnost, který hájí Agrární komora, byl již mnoha organizacemi i experty označen za zcela zcestný. Řada potravin se v České republice vůbec nevyrábí a v naprosté většině ostatních potravin nedokážeme být soběstační.

Podpoří senátoři velkoagrární lobby?

Proti zavádění kvót na vybrané základní potraviny se opakovaně postavil Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora i Svaz průmyslu a obchodu. Novela navíc velice pravděpodobně porušuje pravidla jednotného vnitřního trhu EU, na což opakovaně upozornila i Evropská komise a sněmovní výbor pro evropské záležitosti.

Čtěte také

Pražští vyslanci osmi zemí EU, včetně Německa, Rakouska nebo Polska, napsali dokonce Jaroslavu Faltýnkovi (ANO) jako předsedovi zemědělského výboru dopis, podle kterého by mohlo jít o jasnou diskriminaci zahraničních výrobků, která je na jednotném trhu v Unii nepřípustná.

Výmluvné je, že i sami zemědělci mají na kvóty zcela protichůdné názory. Zatímco sociálnědemokratický ministr zemědělství Miroslav Toman vyzýval v debatě poslance, aby byli nacionalisty, předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek tento návrh označil již dříve za vítězství populismu.

Jak uvádí ve svém prohlášení Svaz obchodu a cestovního ruchu, přijetí kvót by znamenalo omezení nabídky a konkurence, což by navýšilo zisky velkých zemědělských a potravinářských koncernů.

Čtěte také

Zároveň by výrazně poškodilo české spotřebitele. „Povede to k tomu, že spoustu produktů na pultech českých obchodů spotřebitel už nenalezne, a za ty, co zůstanou, zaplatí výrazně víc,“ prohlásil prezident svazu Tomáš Prouza.

Za bojem o takzvanou národní potravinovou bezpečnost a soběstačnost se tedy neskrývá nic jiného než posílení zisku velkých agrokombinátů, jejichž zájmy hájí právě Agrární komora, zatímco Asociace soukromých zemědělců sdružuje malé a střední, většinou rodinné farmy.

Ministerstvo zemědělství, v jehož čele stojí zástupce sociální demokracie, se přiklonilo na stranu velkých koncernů. Zda to nějak souvisí s tím, že ministr Toman je podle auditu Evropské komise – podobně jako náš premiér – rovněž v podezření ze střetu zájmů, nechám už na vaší úvaze. 

Jan Vávra

Můžeme jen doufat, že Senátem kvóty na potraviny neprojdou. Strany, které novelu protlačily ve sněmovně, jsou zde marginální a většina senátorů snad nebude podporovat velkoagrární lobby.

Zatím to totiž vypadá, že se našim zemědělským velkopodnikatelům v době, kdy je pozornost médií, opozice i veřejnosti soustředěna na zvládání covidu, daří nadmíru dobře. Možná se brzy budeme divit, kolika jiných podnikatelských úspěchů se během koronavirové krize podařilo některým našim politikům a podnikatelům dosáhnout.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.