Jan Vávra: Kdo je bezpečnostní hrozbou?

21. srpen 2022

Koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU, nedávno oblepila celou zemi předvolebními billboardy, které mají občany varovat před Andrejem Babišem. Koalice tvrdí, že Babiš představuje bezpečnostní hrozbu a je agentem Vladimira Putina. Další billboardy zobrazují Babiše jako toho, kdo společnost rozděluje.

Nejen mezi Babišovými příznivci vyvolala kampaň na sociálních sítích bouřlivé reakce, pochopitelně většinou negativní. Kritici mimo jiné namítají, že je kampaň k Babišovi nespravedlivá.

Čtěte také

Některé billboardy třeba viní Babiše z toho, že neřešil naši energetickou nezávislost. Pravdou je, že energetickou závislost na Rusku neřešily ani předchozí vlády, ve kterých zastávala ODS klíčovou pozici.

Andrej Babiš určitě nepatřil k rozhodným odpůrcům Putina, k ostřejší reakci za výbuchy ve Vrběticích se jako premiér odhodlal až ve chvíli, kdy hrozilo zveřejnění účasti ruských tajných služeb. Nicméně politika jeho vlády nevybočovala z našeho prozápadního směřování, i když byla podobně jako v případě všech předchozích vlád doprovázena tradičním protievropským kverulantstvím, kompenzovaným proamerickou rétorikou.

Větší nebezpečí pro Evropu

Naopak téměř žádnou reakci nevyvolaly billboardy, které brojí proti rozdělování společnosti. Přitom Babiš během svých spanilých jízd nazýval své odpůrce fašisty a nacisty a společnost skutečně cíleně polarizoval. Připomeňme, že i jako premiér trval na tom, že Česká republika nepřijme ani jednoho uprchlíka.

Čtěte také

Je sympatické, že se koalice Spolu postavila takto angažovaně jak proti rozdělování společnosti, tak proti Putinově agresi. Pokud ale vládní strany skutečně trvají na těchto hodnotách a vidí nebezpečí v různých Putinových agentech, mají nyní skvělou příležitost to prokázat jako předsednická země i na evropské úrovni. Jde o Viktora Orbána, který je mnohem aktivnějším a nebezpečnějším agentem Vladimira Putina než Andrej Babiš.

Maďarsko je pod Orbánovým vedením Putinovým trojským koněm uvnitř EU. Orbánova politika je založená na systematickém rozdělování společnosti, vyvolávání maďarského nacionalismu a boji proti multietnické společnosti, viz nedávný projev v rumunském Sedmihradsku, kde varoval před „mísením Evropanů s Neevropany“ – to mnozí evropští politici odsoudili jako „rasistický“ projev nepřijatelný pro Evropu 21. století.

Čtěte také

Místopředsedkyně Evropské komise a komisařka odpovědná za hodnoty EU Věra Jourová v rozhovoru pro Hospodářské noviny nedávno vysvětlila, že „české předsednictví může dát hlasovat o sankcích na Maďarsko kvůli porušování právního státu při první příležitosti, která se naskytne“. Mezi sankce patří zejména odebrání hlasovacích práv. Komise ve svých analýzách opakovaně došla k závěru, že maďarská vláda omezila nezávislost justice a médií, evropští politici proto mohou podle Jourové spor o právní stát v Maďarsku rozseknout hned. Už není potřeba na nic formálně čekat.

Jan Vávra

Naše pravicové strany mohou tedy aspoň trochu opravit svoji blahosklonnost, kterou umožnili Orbánovi hrát hru, která ho zavedla až k Vladimiru Putinovi. Nakonec k jeho ochráncům patřila i bývalá německá kancléřka Angela Merklová. Orbán v tuto chvíli představuje mnohem větší nebezpečí pro Evropu a demokracii než Andrej Babiš. Naše vláda tedy právě teď může ukázat, zda jí skutečně leží na srdci obrana před Putinovou agresí, nebo jí vadí jen Andrej Babiš jako nepříjemný politický soupeř a o bezpečnosti a demokracii hovoří jen tehdy, když se jí to hodí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio