Jan Pavel II. bojoval za stavbu kostela na předměstí městečka Nowa Huta už v 60. letech. A byli tam zranění i mrtví

4. květen 2023

Připomínáme trochu zapomenutou událost z roku 1960 z krakovského sídliště Nowa Huta. Nowa Huta vznikala v komunistickém Polsku od roku 1949, zpočátku jako samostatné město. Postaveno bylo pro dělníky budované ocelárny, která zpočátku nesla Leninovo jméno.

Nowa Huta měla být i protiváhou blízkého „buržoazního“ Krakova, které bylo spíš univerzitním, intelektuálním i náboženským centrem. Ekonomicky se výstavba ocelárny a nového města později sloučeného s Krakovem nezdála zrovna odůvodněná: uhlí i ruda se musely dovážet ze sousedního Slezska.

Po válce působil komfort dostupný pro obyvatele nového města Nowa Huta jako sen

Ve čtvrti Nowa Huta také tehdejší krakovský biskup Karol Wojtyla, pozdější papež Jan Pavel II., vedl odpor proti komunistickým úřadům, které nechtěly povolit stavbu kostela pro 300 tisíc obyvatel předměstí – nakonec ale ustoupily. Lidé za kostel bojovali, byli zranění i mrtví. Právě tyto události připomínají Petruška Šustrová a Josef Mlejnek.

V první části se ale vydáte do roku 1989. Petruška Šustrová a Petr Koura připomínají všechny události roku v tehdejším Československu: od lednového Palachova týdne až po volbu Václava Havla prezidentem.

Nowa Huta měla být dokonalým socialistickým městem u největších oceláren v zemi

Na webu najdete jen do 4. června 2023.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.