Jan Macháček: Přijdou bezmasé dny

11. květen 2021

Bývalý ekonomický poradce Donalda Trumpa Larry Kudlow prohlásil ve své Fox Business Show, že Bidenova administrativa asi vyhlásí „válku spotřebě masa“. Citoval přitom vědeckou studie z University of Michigan, kde se praví, že k plnění emisních cílů ohlášených prezidentem Joe Bidenem bude třeba, aby Američané výrazně omezili spotřebu červeného i kuřecího masa, ryb, vajec, mléčných výrobků a živočišných tuků.

Kudlowa to pobavilo – pamatujte si to, žádný burger 4. července, žádný steak na barbecue, tenhle nápad bude americká „středozem“ opravdu zbožňovat.

Čtěte také

Ověřovači faktů prohlásili Kudlowovy výroky za dezinformaci a Paul Krugman v té souvislosti napsal v The New York Times, že „takhle poklesla pravicová politika. Vykřikují se falešné informace o zlých liberálech a od voličské základny se očekává, že tomu bude věřit, protože má vždy věřit, že jsou liberálové zlosynové“.

To, co píše Krugman, se ale dá klidně otočit. Progresivní politika se také nestydí lhát a útočit a zločinci a fašisti jsou zase všichni republikáni. Na americká média se už nedá koukat nebo se nedají až na výjimky vůbec číst. Je to většinou úplně čistá propaganda z té či oné strany.

Kontrolovat plnění slibů

Ale zpátky k tomu masu. Vyhledávači dezinformací mají pravdu, že Biden neřekl nic o tom, že Američané nebudou jíst maso.

Čtěte také

Ale jak píše Stephen Moore v deníku The Wall Street Journal, když progresivisté neustále tvrdí, že je třeba „věřit vědě“ nebo „vědu následovat“, tak tohle přesně věda říká: pokud se nepřestane jíst tolik masa, kravské pšouky ohřejí planetu. Není to přece vůbec žádná fantazie pravičáků.

A viceprezidentka Kamala Harrisová řekla v televizi CNN na otázku, jestli vláda přijde s dietním doporučením ohledně spotřeby červeného masa ve vztahu ke klimatu „ano“. A dodala: „Je třeba najít rovnováhu v tom, co by vláda měla a neměla dělat, s jakými podněty přijít a jaké chování zakázat.“ To zní nakonec docela rozumně. Harrisová dodala, že sama si čas od času ráda dopřeje cheeseburger.

Environmentální agentura OSN ale konstatuje, že „každé sousto burgeru vyvolá škodlivé emise“. OSN také varuje, že „masný průmysl je zodpovědný za více škodlivých emisí než ropné společnosti“. Organizace Greenpeace oficiálně hlásí, že „krávy, prasata a kuřata vytvoří stejně skleníkových plynů jako všechna auta dohromady“.

Čtěte také

Sama Bidenova administrativa uznává, že USA „musí redukovat emise způsobené zemědělstvím.“ Ministr zemědělství Tom Vilsack, který v téže funkci za Baracka Obamy vyhlásil úředníkům „bezmasé pondělky“, dnes ale tvrdí, že „žádné konkrétní úsilí omezit spotřebu hovězího masa“ od této administrativy zatím nevzešlo.

V reakci na tuto kauzu či pseudokauzu mluvčí Bílého domu umístila na twitter foto prezidenta Bidena, kterak se usmívá při grilování steaků. V kampani ale Biden také například tvrdil, že nezakáže těžbu ropy takzvaným frackováním, aby tuto technologii už první týden v úřadu začal silně omezovat.

Logo

Německý ústavní soud před pár dny nařídil spolkové vládě, že dlouhodobé emisní cíle musí každý rok zodpovědně konkretizovat. Jinými slovy: zodpovědný dlouhodobý závazek snižovat emise musí doprovázet postupné konkrétní každoroční činy a cíle.

Otázka je, jak by to dopadlo v USA, kdyby byl tamější nejvyšší soud podobně aktivní a z pozice strážce mravnosti kontroloval plnění slibů.

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

Spustit audio