Jan Macháček: Evropa - temný a světlý scénář

30. listopad 2016

Nejproblematičtější dopady zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nespočívají v tom, co se bude dít v USA. Amerika se svými institucemi, vládou práva, ústavou, rovnováhami a pojistkami Trumpa nějak přežije, ustojí. Od Ruska i Číny je daleko.

Mnohem nebezpečnější je to s Evropou. Trump může nalít energii do žil nejrůznějším extremistům a radikálům a hlavně jejich potenciálním, či stále ještě váhajícím voličům. Tito mnozí extremisté a populisté jsou často politici blízcí Rusku a tamějšímu prezidentovi Putinovi.

Věci mohou získat docela rychlý průběh. Představme si tedy nejprve černý, skoro katastrofický scénář. Již za pár dní možná vyhraje Norbert Hofer rakouské prezidentské volby. Přibude další vlivný politik, který bude žádat okamžité zrušení sankcí proti Rusku. Vídeň - ještě víc než dnes - bude centrem ruských zájmů a špionáže v Evropě.

O pár dní později referendum v Itálii. Premiér Matteo Renzi referendum prohraje - a jak slíbil - odstoupí. Nové italské volby vyhraje bývalý komik Beppe Grillo. Itálie vyhlásí program odchodu z eurozóny. Ani Itálie už nebude držet protiruské sankce. Dojde ke kolapsu italského bankovnictví.

V březnu vyhraje holandské volby Geert Wilders a jeho strana Pro svobodu, která může žádat zrušení Schengenu. Francouzské prezidentské volby vyhraje Marine Le Penová, která po vzoru Británie nastartuje odchod Francie z EU.

Jediná jistota: jiná Evropa

Neliberální tendence v Polsku a Maďarsku přitvrdí. Nikdo už nebude tyto země napomínat, takže tamější vlády si začnou dělat, co chtějí. Donald Trump vyzve evropské státy, aby začaly plnit okamžitě závazky vůči NATO. Státy s proruskými politiky v čele to odmítnou. Amerika vypoví článek 5 smlouvy o NATO. To všechno se odehraje do poloviny příštího roku.

Logo

A na podzim příštího roku se v Německu už nedostane k moci Angela Merkelová, ale nějaký politik, který bude tvrdě prosazovat jen německé zájmy. Jednání o brexitu přinesou otevřený antagonismus mezi EU a Británií. Turecka si nikdo z EU nebude všímat a proto Erdogan zlostně vypustí uprchlíky do Evropy.

Co třeba optimističtější varianta? Norbert Hofer nevyhraje rakouské prezidentské volby. Referendum v Itálii projde a premiér Matteo Renzi se konečně pustí do reforem nebo zase v Itálii vznikne alespoň vláda expertů. Italské banky ustojí krizi, koneckonců vždyť Italové kdysi vymysleli bankovnictví. Italové nerozbijí eurozónu.

Geert Wilders se nestane v březnu holandským premiérem. Schengenský systém otevřených hranic vydrží. A v druhém kole francouzských prezidentských voleb vyhraje Francois Fillon, který odvolá svou proputinovskou koketerii a řekne, že to nikdy tak nemyslel. Francie zůstane v EU.

Jakou verzi událostí život přinese? Patrně nějakou tu směsici. Evropa bude ale brzy vypadat o dost jinak než dnes. a asi ne k lepšímu. To si můžeme být skoro jisti.

autor: Jan Macháček
Spustit audio