Jan Macháček: Byla to s Čínou jen předehra?

7. listopad 2016

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé České republiky, kteří si za poslední týden vykoledovali v narážce na historii maoismu přezdívku „gang čtyř“, se dnes sešli s ministrem zahraničí, aby ladili zahraničněpolitické otázky i cesty.

Sice jsem tam pochopitelně nebyl, ale kdybych tam byl, zde je pár nápadů, které by se daly prodiskutovat.

Pokud jsme snad v poslední době získali dojem, že se tato země klaní nebo si dokonce kleká před komunisticko-kapitalistickou Čínou a že to snad znamená nějaké bezpečnostní riziko, měl by si možná uvědomit, že to může být jen taková méně důležitá předehra.

Čína je přece jen daleko a územní a strategické plány má především jinde. Oproti Číně je Rusko skoro za humny a v nedávné minulosti nás okupovalo nebo jsme byli v jeho vlivové zóně.

Středozemním mořem směrem k Sýrii nyní proplouvá ruský vojenský konvoj v čele s letadlovou lodí. Rusko přestalo v Aleppu útočit, naopak provádějí ofenzivu rebelové, umírnění i islamisté dohromady. Je to klid před bouří? Spustí Rusko novou ofenzivu, až dopluje letadlová loď s konvojem na místo určení? Lze zase čekat velký maskar civilistů, například útoky na nemocnice?

Německo reguluje, ČR se podbízí?

Rusko sice musí tvrdě škrtat v rozpočtu, a dotkne se to prý i obrany. Syrské operace ale tolik nestojí a sám Putin řekl, že stejně musí jeho vojáci a technika někde cvičit. Potíž je v tom, že až přijde velká ruská ofenziva – a ona asi přijde – pak je důležité, co bude náš „gang čtyř“ k tomu říkat a jaká bude vydávat prohlášení.

Ruský prezident Vladimir Putin slaví Den ruského vojenského námořnictva (27. července 2014)

Pokud Rusko začne v Sýrii agresi, hrozí mu další zpřísnění sankcí, v EU se to jistě bude diskutovat. Co bude říkat Česká republika? Kam se postaví? Kdyby se vláda rozhodla třeba pro sankce, bude to zase český prezident napadat?

Druhá věc, která mne docela zajímá je, jestli má česká vláda připravený krizový scénář pro případ zvolení Trumpa americkým prezidentem. A třetí věc – když už jsme u té Číny, tak by si česká vláda i „gang čtyř“ měli povšimnout toho, co je v posledních týdnech jedním z nejdiskutovanějších témat v Německu.

Němci totiž připravují legislativu – po americkém vzoru – která má regulovat ovládnutí německých technologických firem čínským kapitálem. Bude se také tlačit na Čínu, aby více otevřela svoje trhy a hlavně sama umožnila vstup zahraničníich firem do svých podniků. Takže – Německo se chystá regulovat a ČR se bude podbízet? A proč?

Češi navíc brání své „strategické partnerství s Čínou“ v době, kdy se analytici shodují, že Čínu v brzkém období čeká masivní prasknutí úvěrové bubliny nebo významná korekce ekonomiky spojená s bankroty firem, především nebankovních finančních firem.

Čína možná bude jednou vládnout světu, ale na cestě k tomu ji potká ještě mnoho krizí a otřesů a ten první je asi hodně blízko. I o to bych se zajímal, kdybych byl ten "vysoký ústavní činitel." A nakonec: Itálie hrozí, že přestane přispívat do rozpočtu EU, když země V4 nebudou přijímat uprchlíky, jak slíbily. Co s tím?

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.