Jan Klesla: Velký plán odcházející kancléřky

29. listopad 2018
Angela Merkelová

Angela Merkelová si minulý týden svolala celou spolkovou vládu na dvoudenní zasedání s jediným bodem na programu - jak se Německo stane jedním ze světových center umělé inteligence.

Co možná někomu pořád přijde jako science fiction pro snílky, považuje jedna z nejmocnějších žen světa za tak podstatné, aby tomu vyhradila zcela bezprecedentní  čas svého kabinetu. A to dokonce ve vyhrocené době jednání o brexitu.

Jan Macháček: Jaké bude Německo po Merkelové

Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová prožívala minulý týden těžké chvíle. Političtí rebelové z její vlastní frakce sesadili jejího nejbližšího spojence Volkera Kaudera z postu předsedy poslaneckého klubu CDU/CSU v Bundestagu.

Kancléřka pak představila strategii, jejímž jádrem jsou investice tří miliard eur, tedy přibližně 80 miliard korun. Nejde přitom už o roboty, ale přímo o mozky chytrých strojů, které řídí celé továrny, nebo třeba autonomní auta. Což přirozeně Němce zajímá především.

S podobnou strategií za jednu a půl miliardu eur nedávno přišel francouzský prezident Macron. Čína pak lije do umělé inteligence miliardy dolarů už několik let s cílem dohnat a předehnat USA. Právě do závodu s duem supervelmocí digitálního věku chce Merkelová naskočit a sází přitom hlavně na podporu špičkové vědy a výzkumu.

Pokud by někdo pochyboval, že z univerzitních lavic může vzejít velký byznys, měl by si připomenout 20 let starý článek dvojice doktorských studentů Stanfordovy Univerzity. Podepsali jej Lawrence Page a Sergey Brin a začíná slovy „V tomto článku bychom vám rádi představili Google“. Právě internetová jednička je dnes jednou ze světových špiček v umělé inteligenci.

Na čí stranu se postavíme

Výzkumné centrum přitom v září otevřel i v Paříži. Jak řekla jeho šéfová, důležité pro ně byly vysoké školy silné především v matematice, nadějné francouzské firmy, ale právě i podpora a jasná vize tamní vlády. Celá EU a s ní i Česko začalo letos dohánět vlak umělé inteligence.

Na příchod umělé inteligence se musíme připravit už teď, radí expert

03598804.jpeg

Příchod každé technologické revoluce znamenal změny ve společnosti. Během průmyslové revoluce zastaly třeba parní stroje spoustu práce, ale než se na ně společnost adaptovala, lidé z tradičních odvětví byli bez obživy, a často upadali do těžké chudoby.

Na jaře vydala Evropská komise svou strategii, na vlastní pracuje i naše vláda a ambici postavit v Praze centrum umělé inteligence nedávno oznámil i premiér Andrej Babiš. Špičkový výzkum máme především v Centru AI na Fakultě elektrotechnické pražského ČVUT a Matematicko fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

Součástí plánu kancléřky Merkelové ale je ještě jedna podstatná součást, kterou může být v Česku mnohem složitější prosadit. Německá vláda by chtěla vytvořit doslova digitální alianci demokratických států, a to proti Číně. Mimo Evropu se chce spojit s Japonskem a Kanadou a my bychom se měli bezvýhradně přidat.

Na mezinárodním poli se dnes mluví doslova o nové studené válce mezi Spojenými státy a komunistickou diktaturou. Nejde ale jen o obchod a ekonomiku. Do roku 2020 chtějí  Číňané spustit vševidoucí a vševědoucí systém kontroly obyvatelstva a jejich hodnocení indexem občanské spolehlivosti.

Energie bude zadarmo, věří výzkumníci. Pomoci by k tomu měla umělá inteligence

Elektrické vedení

Zkusili byste odhadnout, kolik rozhodnutí denně uděláte? Desítky nebo stovky? Umělá inteligence jich může udělat až několik set tisíc. A právě proto by mohla pomáhat optimalizovat světovou energetiku a pomoct tak řešit globální oteplování, tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro Experiment vedoucí vývoje umělé inteligence ve švýcarské energetické společnosti Alpiq Christian Jacobsson.

Už dnes si kvůli špatnému skóre nemohly miliony Číňanů koupit letenku nebo jízdenku na vlak. A bude hůř. Jde o nejhorší zneužívání právě umělé inteligence k porušování základních principů, na kterých stojí západní civilizace.

Co je pak ještě horší, na celém systému dobrovolně a rády spolupracují tamní obří firmy, které postupně začínají expandovat i k nám. Dveře jim přitom otevírají v Číně působící skupiny jako je PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Musíme si proto dobře zvážit, na čí stranu se v nové době postavíme - kancléřky Merkelové, nebo komunistické totalitní moci.

autor: Jan Klesla
Spustit audio