Jan Klesla: Nevěřte Číňanům, kteří nepřinášejí dary

5. prosinec 2018

V centru Prahy je k vidění živá metafora vztahu Číny a Česka. Po Staroměstském náměstí chodí panda, povšem falešná, třímetrová a plyšová.

S obří hlavou a širokým úsměvem se fotí s turisty a přátelsky mává dětem. Pokud ale na chvilku masku odloží, ukáže se, že uvnitř je ve skutečnosti dost zpocený, postarší a - s prominutím - ošklivý muž. S ne právě nadšeným výrazem ve tváři.

Týden očima Petra Schwarze: Profesionálové, prezident a panda

Pandy velké ve vídeňské ZOO

Vždycky je hezké, když je Česko v něčem na prvních příčkách žebříčku. Skoro vždycky.

Velmi podobně se tak na jedné straně usmívají čínští vládní představitelé a s nimi náš vlastní prezident Miloš Zeman. Slibují investice a prosperitu na věčné časy. Na straně druhé naše vlastní tajné služby vydaly v pondělí výroční zprávy s varováním, které bychom rozhodně měli poslouchat.

Podle BIS je doslova vysoké riziko „vystavení českých občanů čínskému špionážnímu zájmu“. Civilní rozvědka přímo označuje čínské aktivity za „hrozbu pro ČR v oblasti ekonomické a vědecko-technické rozvědky“.

Panují především obavy, že si Číňané pomáhají špionáží v západních zemích a přes nás mohou pronikat do Evropské unie. V této souvislosti BIS zmiňuje strategii Made in China 2025, která jí má zajistit do sedmi let světovou dominanci v technologiích. Před další iniciativou, takzvané Nové hedvábné stezky, zase varuje vojenské zpravodajství.

Naše skutečná hodnota pro Čínu

Varování našich bezpečnostních složek přišlo shodou okolností vzápětí po setkání prezidentů USA a Číny na víkendovém summitu G20. U sklenky jistě vynikajícího Malbecu v hostitelském Buenos Aires uzavřeli prozatimní klid zbraní v rozhořívající se obchodní válce.

Ondřej Konrád: Krátká epizoda se soudružkou pandou

Panda velká

„Čím se živí panda velká?“ - volá od křížovky matka podezřelého majitele zastavárny v Hřebejkově starším filmu Horem pádem.

Závěry, které Si-Ťin pching a Donald Trump prezentovali, se ale radikálně liší. Ozývá se proto řada hlasů, podle kterých sice obě stany mohou usednout zpět k jednacímu stolu, na tom podstatném se ale nedohodnou.

Klíčem pro obě strany jsou dnes bezesporu hlavně moderní technologie, především čipy, neboli mikroprocesory pro vývoj superpočítačů a umělé inteligence. Právě tady panují největší podezření ze špionáže, ale přicházejí i skutečné investice. Nedávno například jedna z čínských firem zaměřených na samořiditelná auta získala od investorů miliardu dolarů. Ne náhodou spolupracuje s americkým obrem Intel.

Další sankce a omezení exportu chystané Trumpovou administrativou se ale mají zaměřit právě na vývoz takzvaných „základních technologií”, které jsou klíčové pro řadu dalších odvětví. Jako jsou právě procesory. A to může čínské ambice opravdu citelně zasáhnout.

Roman Joch: Česká politika a Čína, krteček a panda

Čína (ilustrační foto)

Čínská pandička vycenila na českého krtečka dračí zoubky. Či heraldicky přesněji řečeno čínský drak prostřednictvím velvyslankyně paní Ma vycenil na českého lva své dračí zoubky.

Není proto divu, že se právě v technologické oblasti snaží Čína pronikat stále do více zemí a hlavně do Evropy, jak varují naši zpravodajci. Například vlády Austrálie a Nového Zélandu zakázaly používat technologie čínského telekomunikačního obra Huawei v chystaných sítích nové generace označovaných 5G.

V tu samou dobu ale právě pro spolupráci v této oblasti podepsala s Huaweiem memorandum skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta vlastní v česku Cetin a O2 a největší skupinu operátorů ve střední Evropě. A Huawei má už dávno skoro monopol v českých telekomunikačních sítích.

Zkrátka v době, kdy naši spojenci varují a dokonce jdou do otevřené technologické války bychom se měli zamyslet nad svým vztahem k Číně. Navíc když se ukazuje, že ze slibovaných miliardových investic není prakticky nic.

Nakonec se totiž ukáže, jaká je ve skutečnosti naše hodnota pro Čínu. Minulý týden jsme se třeba dozvěděli, že ani ta slibovaná skutečná panda v Praze nebude.

autor: Jan Klesla
Spustit audio