Jan Jůn: Začíná týden osudové bitvy britského parlamentu s vládou

2. září 2019
Demonstrace proti brexitu

V úterý od půl třetí odpoledne začíná boj naostro!

Britský parlament se po prázdninách opět schází a okamžitě se pouští do osudové bitvy s vládou premiéra Borise Johnsona, který jej chce od příštího týdne kvůli brexitu na 23 dní prerogovat, čili rozpustit.

Čtěte také

Premiér tento krok dost nepřesvědčivě brání nutností začít po dvou letech královským zahájením nového parlamentního období 14. října s novým seznamem zákonů s tím, že prorogování vždy nastává, když končí kadence parlamentu.

Vládní rada přesvědčila královnu, aby prorogování podepsala, avšak odpůrci kroku vyzvali soud, aby potvrdil, že premiérova rada královně byla kvůli skrytému důvodu nepatřičná a že je nutné prorogování zrušit.

Parlament a také značná část veřejnosti – což dala o víkendu najevo desetitisícovými demonstracemi ve 40 městech země – jsou ovšem značně pobouřeni, neb je jasné, že jde o umlčení parlamentu kvůli brexitu.

Rozdělení strany

Čtěte také

Problémem ovšem je čas, neboť parlament má jen tři dny do čtvrtka – pokud se nerozhodne zasedat i o víkendu – aby zákonodárci přerušili vládní program a stihli prosadit vlastní agendu, tedy přijetí nového zákona o odložení brexitu.

Vyloučili by tak ze hry ten podle zákona automatický, stanovící tvrdý odchod z unie na 31. říjen, pokud mezitím nedojde k dohodě. Pokud by uspěli, znamenalo by to prodloužení vyjednávání s Evropskou unií až do nějaké nové dohody.

Parlament ovšem může zvolit i druhou alternativu a vyslovit vládě premiéra Johnsona nedůvěru a pak prohnat zmíněný zákon sněmovnou i horní komorou. Mezitím by mohl během dvou týdnů sestavit prozatímní vládu, která by získala důvěru a vyjednávala by dál s unií, nebo by mohla zemi připravit na mimořádné volby, či na nové referendum.

Čtěte také

Premiér Johnson se ovšem o víkendu uchýlil k dalšímu tvrdému kroku a po schůzce s parlamentními stranickými dohlížiteli pohrozil, že pokud budou konzervativní poslanci – a je jich prý dvacítka, včetně bývalých ministrů – hlasovat proti vládě, která má většinu pouhého jednoho hlasu, budou vyloučeni ze strany i z volební kandidátky. Ironické ovšem je, že třicítka tvrdých brexitářů skupiny ERG, sedící nyní ve vládě, třikrát beztrestně hlasovala proti dohodě Theresy Mayové.

Většina z konzervativních odpůrců tvrdého brexitu – který by podle nově prosáklé vládní zprávy mohl také způsobit frontu 8 tisíců kamionů v Doveru a zpožďování importu potravin minimálně o dva dny – ovšem už kandidovat nehodlá a hovoří se o rozdělení strany.

Jan Jůn

Hrozba se tak míjí s účinkem a naznačuje zároveň, že na volby by v případě vládní prohry mohlo brzy dojít, třeba hned po brexitu. Johnson na pondělí večer neočekávaně svolal kabinet a vláda už zahájila veřejnou kampaň pod heslem „Připrav se na brexit!“

Jde tedy o všechno, nervy jsou napjaté k prasknutí a nikdo si ani nedovolí předvídat, jak tento opravdu osudový týden skončí. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio