Jan Jůn: Schyluje se k obchodní válce mezi Británií a EU?

10. březen 2021

Nejnovější slovní přestřelky mezi britskou vládou a Evropskou unií naznačují, že ani dva měsíce po ukončení přechodného období a odchodu Britů napětí nepolevilo. Situace se dokonce jakoby stále přiostřovala a lze se tedy tázat, zda nehrozí otevřená obchodní válka.

S podmínkami a omezeními brexitu není z různých důvodů spokojena polovina Britů a nespokojených přibývá. Dohoda se nelíbí Skotům, kteří hlasovali proti brexitu a chtějí nezávislost. Nelíbí se rybářům kvůli malým kvótám a kvůli požadavkům Unie na dodávky čistě vypraných mušlí. Nelíbí se hudebníkům kvůli problémům s koncertováním v Unii a také sektoru odívání a módy, neboť vzrůst cen o 15 až 20 procent anuluje výdělky.

Čtěte také

Dohoda se také nelíbí exportérům, importérům a dopravcům kvůli zvýšeným výdajům na hraniční formality a papírování včetně potvrzení o původu zboží. A nelíbí se ani britským domácnostem kvůli zvyšování cen v obchodech a „mastným“ dopravním poplatkům za zboží objednané přes internet.

Znejistěla také londýnská City. Finanční služby nebyly zahrnuty do dohody a 40 procent firem už podle průzkumu přestěhovalo 7600 špičkových pracovníků do Dublinu, Amsterdamu či Frankfurtu kvůli možné nedohodě a omezení významu Londýna.

Příklad jim ostatně kupodivu dali významní brexitáři. Třeba šéf vládních poslanců sněmovny Jacob Rees-Mogg, který přestěhoval svůj investiční fond do Dublinu, a lord Nigel Lawson, bývalý ministr financí, který požádal o stálý pobyt ve Francii.

Technické záležitosti

Boris Johnson a jeho vláda se nyní zjevně snaží přesvědčit média i voliče o nepřátelství Unie. Premiér nejnověji jmenoval místo umírněného Michaela Govea ministrem pro styky s Bruselem neústupného brexitového exvyjednávače lorda Davida Frosta, který hned prohlásil, že Unie stále zapškle lituje brexitu a přiživuje nepřátelství. Probleskly dokonce podivné zprávy o možném zákazu importu evropských minerálek.

Čtěte také

Lord Frost pak provokativně jednostranně do října prodloužil brzy končící přechodný pobrexitový režim kontrol zemědělských produktů a také poštou či kurýry posílaných balíků bez nutnosti vyplňovat celní prohlášení mezi Británií a Severním Irskem.

Unie reagovala hrozbou mezinárodního soudu a podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho není Johnsonovi už možné věřit. Potěšilo to jen severoirské unionisty, snažící se nyní o soudní zrušení severoirského protokolu. Evropský parlament zároveň kvůli už druhému „agresivnímu britskému porušení mezinárodního práva“ odmítl ratifikovat prosincovou brexitovou dohodu.

Schyluje se tedy k vypovězení brexitové dohody, či dokonce snad k obchodní válce? Nejtvrdší brexitáři by to zjevně uvítali, avšak potenciální důsledky jsou jasné. Nehledě na to, že škody koronavirové pandemie zastírají nyní dopad škod brexitových.

Jan Jůn

Premiér Johnson, který se prý bojí dopadu zavedení plných hraničních kontrol na dovoz potravin z Unie do Británie k 1. červenci, se zjevně zalekl takového vývoje. O víkendu totiž bodře prohlásil, že jde jen o „technické záležitosti problematiky počátečních fází vztahů s našimi přáteli v Unii“.

Co když to však – jako bohužel dost často – nemyslel vážně...

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio