Jan Jůn: Přes šok náhlého zchudnutí Britové dál pomáhají Ukrajině

28. březen 2022

Britové prožívají šok náhlého zchudnutí, přesto dál pomáhají Ukrajině. Ano, je to tak, neboť Británie očekává největší pád životní úrovně za posledních 65 let a mohou za to covid, brexit a inflační nárůst cen energií na pozadí ruské agrese proti Ukrajině. 

Ministr financí Rishi Sunak se sice v uplynulém týdnu zručně pokusil v jarním mini-rozpočtu ukázat, jak hodlá zemi vyvést z nynější krizové situace, ale nebude to vůbec lehké. Podobně jako v dalších evropských zemích včetně České republiky.

Čtěte také

Britové si tak budou muset pořádně utáhnout opasky i přes ministrovo kouzlení s daněmi a odklad jejich snižování. Experti totiž spočítali, že běžné britské rodině se letos sníží příjmy o zhruba 1100 liber, tedy v přepočtu o 35 tisíc korun, a majetnějším rodinám až o trojnásobek této sumy.

To vše přes snížení daně z pohonných hmot a zvýšení prahu pro placení zdravotního pojištění, které budou nyní více než anulovány skokovým zvýšením cen plynu a později i elektřiny. Nejchudší rodiny se prý už nyní rozhodují mezi ohříváním bytu a nákupem potravin, jejichž ceny stoupají pod tlakem už sedmiprocentní a dál rostoucí inflace. Není divu, že opoziční strany požadují větší podporu nejchudším vrstvám na úkor státního dluhu.

Británie vyžaduje víza

Zároveň naneštěstí opět dochází k nárůstu covidové nákazy ve výši kolem 80 tisíc osob denně, zejména mezi nejstarší populací. Přes nedávné zrušení proticovidových opatření je tak nutné další zvýšení nákladů na vyčerpané zdravotnictví.

Čtěte také

Na dveře také klepe požadavek NATO zvýšit výdaje členských zemí na obranu, čemuž se nebude možné vyhnout, vzhledem k válce Ruska proti Ukrajině a ohrožení východu Aliance. Britové jsou zjevně konečně přesvědčeni, že už nelze dál ustupovat diktatuře ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho neoimperiálním „ukrajování“ území sousedů započatém v Gruzii, Moldávii a na Krymu.

Britská vláda se proto rozhodla darovat Ukrajině dalších 6000 protitankových a protiletadlových střel typu NLAW, Javelin a Starstreak, a to po předchozí dodávce čtyř tisícovek těchto velmi účinných střel. Nový balík pomoci také zahrnuje 25 milionů liber na platy a zásobování ukrajinské armády.

Pomoc ovšem také není zadarmo, neboť vláda musí rychle doplnit vlastní obranné zásoby. K balíku pomoci je pak nutné také připočítat přes čtyři miliony liber na pomoc ruskému a ukrajinskému vysílání rozhlasu BBC proti ruským hackerům.

Jan Jůn

Navíc je tu i finanční podpora rodinám přijímajícím ukrajinské uprchlíky, přestože Británie jako jediná evropská země vyžaduje, aby nejdříve požádali o víza. Žádost musejí doložit skeny osobních dokumentů a pak dál v nejistotě čekat i týdny mimo Británii, třeba v Praze. Náměstek ministryně vnitra Priti Patelové Kit Malthouse sice tvrdí, že byrokratické procedury přijímání uprchlíků „jsou nyní vládou urychlovány“, avšak zatím to jaksi není vidět.

Britové to tedy nemají lehké a nezbývá jim zjevně než kvůli bezprecedentnímu snížení životní úrovně zatnout zuby a nějaký čas vše prostě vydržet.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio