Jan Jůn: Koronavirus v Británii nepolevuje, dostal do nemocnice i premiéra

8. duben 2020

Většina Britů se údajně těšila, že velikonoční týden by už už mohl přinést zaoblování chmurných křivek nových koronavirových onemocnění a úmrtí a první úlevy mimořádných opatření.

Místo toho však dostal v neděli virus do nemocnice – a to na jednotku intenzivní péče – dosud nezdolného premiéra Borise Johnsona.

Čtěte také

Šéf vlády – který přes týden trvající onemocnění a karanténu stále pobýval v premiérském bytě nad úřadovnou ministra financí v čísle 11 Downing Street s obvyklou premiérskou agendou po internetu a telefonu – najednou už podle všeho nemohl dál.

Ještě během neděle prý se zájmem sledoval televizní debut politického protivníka, v sobotu zvoleného vůdce labouristů sira Keira Starmera v pravidelném pořadu BBC. Naslouchal prý i významnému projevu královny Alžběty II., připomínajícímu nezlomné odhodlání Britů za druhé světové války, ale pak už musely jít politika i řízení země stranou.

Zprvu se podle vyjádření ministrů i expertů zdálo, že si Johnson v Nemocnici sv. Tomáše, necelý kilometr přes Temži od premiérského sídla, po zásluze jen odpočine. Brzy se však začalo proslýchat, že to prostě s prací během nemoci přehnal a situace je vážnější. Experti tvrdili, že sice není napojen na ventilátor, ale plícím pomáhá kyslíkový aparát.

Počkat na premiérovo uzdravení

Na tvrdohlavé snahy dál s vládou komunikovat musel tedy zapomenout a měl by se třeba těšit z mnoha přání rychlého uzdravení – od přátel, protivníků i královny. Ostatně, smutný klaun náladu těžko spraví.

Čtěte také

Premiéra nyní oficiálně zastupuje ministr zahraničí Dominic Raab a jelikož v karanténě jsou i ministři Hancock a Gove i premiérův poradce Cummings, bylo už také oznámeno, že kdyby onemocněl i Raab, vládu by vedl ministr financí Sunak.

Britská vláda tedy sice funguje dál, ale i stranický deník The Telegraph přiznává, že bez premiéra u kormidla státu to jaksi není ono. Bohužel právě za situace, kdy experti, jako hlavní zdravotník profesor Whitty, postrašeným ekonomům – připomínajícím, že země ztrácí téměř 2,5 miliardy liber za den – říkají popravdě, že předčasné uvolnění mimořádných opatření je sice žádoucí, ale mohlo by se zemi krutě vymstít druhou vlnou hromadného nakažení.

Hospodářské zotavení bývá po krizích někdy dost rychlé a jelikož Británie zavedla ona opatření až o deset dní později než řada zemí Evropské unie, včetně Česka, měla by ještě počkat. O uvolnění a odvolání přísných policistů i z parků a pláží by se tak zřejmě mohlo začít uvažovat nejdříve po Velikonocích.  

Jan Jůn

Je však nasnadě, že pokud se o uvolnění začne předčasně hovořit, běžný Brit si pomyslí, že omezení končí a že je už není třeba dodržovat. Asi bude tedy nejlépe nejdříve počkat na premiérovo uzdravení.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio