Komentátory Telegraphu zneklidňuje, jak bez premiéra Johnsona funguje britský kabinet

8. duben 2020

Britský premiér Boris Johnson má za sebou další noc na jednotce intenzivní péče v Nemocnici svatého Tomáše. Stav lídra konzervativců je podle BBC stabilizovaný.

Čtěte také

Klinika leží na dohled od Westminsterského paláce na opačném břehu Temže. S nemocí covid-19 tam už mají bohaté zkušenosti, v nemocnici se totiž léčili jedni z prvních pacientů v Británii, kteří se koronavirem nakazili. 

Komentátory Telegraphu tak spíš zneklidňuje představa, jak teď bez premiéra funguje britský kabinet. Johnsonův zástupce Dominic Raab totiž na včerejší tiskové konferenci vypadal docela nervózně.

Francie zatím určitě nebude uvolňovat přijaté omezení vycházení, píše o tom list Le Monde. Podle francouzského Ministerstva vnitra by teď rušení karantény nedávalo smysl. Úřady naopak některá opatření ještě přitvrzují.

Čtěte také

V Paříži teď lidé nesmějí sportovat venku mezi 10. a 19. hodinou. Belgický deník Le Soir se věnuje tamním domovům pro seniory. Belgická vláda pro zaměstnance a klienty domovů vyčlenila 20 tisíc testů, aby co nejdřív odhalila potenciální přenašeče.

Slovensko, Itálie

Slovenský server Aktuality.sk zase čtenáře varuje, že by se jim velikonoční pobyt na chatě na druhém konci Slovenska nemusel vyplatit. Slováci totiž nově do přírody nebo na chatu smějí pouze v rámci okresu.

Uvolňování bezpečnostních opatření už připravuje Itálie. Tamní epidemiologové každým dnem s napětím čekají na nové počty nakažených.

V posledních dnech se zdá, že křivka už konečně začíná klesat. Podle listu La Repubblica by se tak už v úterý po Velikonocích mohly otevřít některé podniky. Zrušení zákazu vycházení ale italská vláda nevydá dřív než v květnu. Jak moc je koronavirus v Itálii rozšířený, napoví testování náhodného vzorku 200 tisíc Italů v tomto týdnu.

Čtěte také

Kardinál na svobodě

Už 24 hodin je na svobodě australský kardinál George Pell, kterého tamní Nejvyšší soud zbavil obvinění ze sexuálního zneužití dvou chlapců. Kardinál ve vazbě strávil víc než rok a bude teď žít v ústraní. Žalobcům po propuštění vzkázal, že vůči nim necítí nic zlého. Očištění kardinála se obsáhle věnuje deník Guardian.

Zatímco soud první instance a porota bezvýhradně uvěřili údajným obětem, odvolací soud se díval na celý případ komplexněji – píše Guardian. Obžaloba tvrdila, že Pell chlapce zneužil v sakristii melbournské katedrály bezprostředně po bohoslužbě. V takové chvíli je ale skoro nemožné, aby kardinál nebyl na očích.

Oblastní soud před rokem postupoval následující logikou: sice to není pravděpodobné, ale tvrzení obětí nemůžeme vyvrátit. Nejvyšší soud podle Guardianu postupoval naopak a uvěřil svědectví kardinálových spolupracovníků. Ti dosvědčili, že s kardinálem Pellem celou dobu po mši byli.

Válka v Jemenu?

Válka v Jemenu vstupuje do svého šestého roku a konflikt mezi pro-saúdskou a pro-íránskou stranou se znovu vyostřuje. Ve své analýze na to upozorňuje rakouský list Der Standard.

Čtěte také

Před pěti lety do konfliktu vstoupila Saúdská Arábie, když podpořila padlou vládu, kterou svrhli rebelští Húsíjové. Od té doby obě strany odpalují rakety na nepřátelskou část Jemenu. Kromě vojenských cílů a ropných rafinerií střely dopadají na už tak zničená města. Navržené příměří v době pandemie koronaviru ani jedna strana nehodlá respektovat. 

Původně lokální konflikt mezi padající sunnitskou vládou a šíitskými povstalci se už pět let přetváří do mezinárodní krize, ve které jde o ropu a moc na Blízkém východě.

Odvetné útoky na ropná naleziště v Jemenu a Saúdské Arábii totiž odhalují rivalitu mezi Rijádem a Íránci, kteří z dálky podporují povstalce. A čím ostřeji postupují Spojené státy proti Íránu, tím výrazněji Íránci do konfliktů na Blízkém východě zasahují. A platí to i o Jemenu, píše Der Standard.

Víc v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , Ladislav Dvořák
Spustit audio

Související