Jan Jůn: Kdo z koho, aneb poslední bitva premiérky Mayové o brexit

11. březen 2019

Nelze se vůbec divit, že britské brexitové vření dostoupilo vrcholu. Podle naprosté většiny expertů je nyní totiž téměř jisté, že premiérka Mayová v úterý prohraje svou poslední bitvu o brexit.

Pokud Evropská unie nenabídne Británii na poslední chvíli nějaké právnicky formulované změkčení tzv. irské pojistky, aby mohla většina brexitářů premiérčinu dohodu podpořit, přehlasují opoziční strany i konzervativní rebelové spojenými silami ve slíbeném tzv. „rozhodujícím“ hlasování premiérku a její spojence, jako už předtím v lednu.

Jan Jůn: Vzepře se britská sněmovna premiérce a odloží brexit?

Theresa Mayová

Nedělní prohlášení premiérky Mayové před summitem Evropské unie v Egyptě, že opět odkládá ono slíbené rozhodující hlasování ve sněmovně o svém návrhu brexitové dohody z 27. února na 12. březen, vyvolalo v Británii zcela oprávněnou vlnu rozhořčení.

V Bruselu se jednalo celý víkend, Mayová v neděli volala předsedu Junckera, že by přiletěla, ale jednání stále pokračovala v pondělí do uzávěrky tohoto pořadu.

Brexitářští poslanci premiérku mezitím vyzývali, aby jako součást rezoluce vydala prohlášení, co od unie chce a zeslabila tak odpor sněmovny, nebo aby hlasování nebylo závazné, či dokonce aby rezignovala.

Proti premiérčině nezměněné „měkké“ dohodě mají stále vážné výhrady jak brexitáři, nazývající ji zkratkou BINO, neboli „Brexit jen podle jména“, tak i stoupenci unie - pro které je příliš tvrdým kompromisem.

Premiérka nabádá, hrozí, prosí a přemlouvá

Druhé referendum o brexitu je nutné. Navzdory všem rizikům, tvrdí komentátor Financial Times

Demonstrace proti brexitu

Jak dopadne brexit? Otázku klade komentátor britského deníku Financial Times Martin Wolf. Přiznává, že odpověď nezná, stejně jako kdokoliv jiný. Navrhuje ale, co by se ohledně procesu odchodu Velké Británie v Evropské unie mělo stát – řešením je prý druhé referendum.

Navíc, pokud se hlasovat bude a sněmovna dohodu odmítne, ve středu zjevně odhlasuje podobným počtem hlasů odmítnutí tzv. tvrdého brexitu a ve čtvrtek i odklad odchodu z 29. března, aby jej bylo možné legislativně stihnout. Sněmovna by tak převzala iniciativu a pro brexitáře by nastala skutečná pohroma.

Británie by směřovala k ještě měkčímu brexitu a bylo by možné opět hovořit o referendu i o členství v celní unii, jak nyní požadují labouristé i mnozí jiní. Ironické ovšem je, že krátké odložení brexitu by zjevně bylo nutné i v případě schválení Mayové dohody.

Thomas Kulidakis: Nemilosrdný tikot brexitových hodin

Brexit

Britská premiérka bude mít další šanci proměnit stále více trapné a bezvýchodné jednání o podmínkách odchodu z Evropské unie v alespoň částečný úspěch.

Premiérka od pátečního projevu v přístavním Grimsby, kde místní volili brexit, dál nabádá, hrozí, prosí a přemlouvá poslance, aby její dohodu schválili. Jinak by prý mohl nastat „katastrofický“ odchod bez dohody, nebo by nemuselo k brexitu vůbec dojít. To by, jak opakuje, bylo v rozporu „s tím, jak bylo demokraticky rozhodnuto v referendu“.

Podobně varovali i vyhrožovali v nedělníku The Sunday Telegraph – který na titulní straně dokonce tvrdil, že většina voličů je pro tvrdý brexit – vůdci tvrdých brexitářů exministr Baker a zástupce vůdce severoirských unionistů Nigel Dodds.

Tvrdili, stejně jako jejich ideolog Rees-Mogg v Sunday Express, že odložení brexitu by bylo „politickou pohromou“ a jeho možným zrušením. Mayovou naopak podpořili ministr zahraničí Hunt a životního prostředí Gove.

Jan Jůn

V sázce je osud Británie na generace, ale je ironií, že i kdyby unie ucouvla a sněmovna zázrakem Mayové dohodu schválila, následovaly by další dva roky ještě tvrdších vyjednávání o budoucích vztazích a obstrukce nespokojených brexitářů by pokračovaly dál.

autor: Jan Jůn
Spustit audio