Jan Jůn: Johnson má týden na vylepšení plánu, ale může brexit odložit

4. říjen 2019

Je stále nejasné, co bude dál, neboť britský premiér Boris Johnson po čtvrtečním představení svého brexitového plánu sněmovně, prý balí kufry.

Chystá se totiž na „přesvědčovací“ cestu po hlavních městech Evropy, poté, co se ze všech stran unie ozvaly nesouhlasné reakce - od mírnějších až po ostře kritické.

Čtěte také

Johnson sám ve sněmovně poněkud nepřesvědčivě smířlivě tvrdil po přečtení textu prohlášení nastiňujícího plán, že jde o „opravdový pokus přemostit zející propast“.

Vůdce labouristů Corbyn a další opoziční předáci jej však odsoudili jako hospodářství škodící, neuskutečnitelný, předělaný, ale hlavně horší než byla dohoda expremiérky Mayové. Ta přitom seděla v lavicích poslanců se skepticko-sarkastickým výrazem tváře, jakoby naznačujícím: „Vidíte, já to říkala.“

V diskusi poslanců s premiérem zazněly pochvalné výroky brexitářů skupiny ERG, že plán schvalují i severoirští unionisté a je realistickým základem pro dohodu. Nabízí totiž kompromisní zachování členství Severního Irska v jednotném trhu unie, i když nikoliv v celní unii, navrhuje elektronické celní kontroly mimo hranici a dává právo situaci co čtvrtý rok změnit severoirskému shromáždění.

Žádost o odložení brexitu

Kritičtí poslanci však upozorňovali, že plán vytváří hned dvojí systém celních kontrol, z Británie i z Irské republiky a tedy dvojí hranici tam, kde nyní žádná není. Zároveň pak prý preferováním unionistů nebere v úvahu námitky většiny obyvatel provincie, včetně podnikatelů.

Čtěte také

Netřeba zdůrazňovat, že kritické hlasy se ozvaly i z Dublinu a z Bruselu, i když zároveň tvrdily, že jako první krok k vyjednávání lze z plánu vycházet.

Už ve čtvrtek k večeru však od velvyslanců členských zemí a z Evropského parlamentu zaznělo, že je nutné plán dopracovat a vylepšit a že Johnson na to má týden, tedy do 11. října, aby bylo možné jednat ještě před summitem unie 17. a 18. října. Prý bude těžké vše stihnout do 31. října, ale v pátek odpoledne se setkali britský ministr pro provincii a irský ministr zahraničí a jednání pokračují i v Bruselu.

Britský parlament má však být opět prorogován, tedy jednání pozastavena od příštího úterka do 14. října, kdy by měla královna přečíst roční legislativní program vlády. Otázkou ovšem je, zda tak učiní, neb ústavní experti tvrdí, že jelikož Johnson zároveň nyní volá po předčasných parlamentních volbách, královna by tak vlastně jen přečetla předvolební program konzervativní strany, což je nepřípustné.

Jan Jůn

Další výzvou premiérovi pak je nové podání skotskému nejvyššímu soudu, aby zajistil, že Johnson požádá podle zákona o odložení brexitu, když se do 19. října s unií nedohodne a „neskončí raději mrtvý v příkopě“, jak prohlásil. Od soudu však v páteční odpoledne přišla neočekávaná zpráva, že premiér se písemně zaručil, že o prodloužení požádá. To si jaksi protiřečí, takže – jak řečeno – je stále nejasné, co bude dál.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio