Jan Jůn: Dva další týdny odkladu dohody a sázka do loterie?

30. leden 2019

Po bouřlivých hádkách a předchozím hlasování o šesti pozměňovacích návrzích rozhodla v úterý britská sněmovna poměrem 317 ku 301 hlasu podpořit návrh jednoho z brexitářů, předsedy stranického výboru 1922 sira Grahama Bradyho.

Návrh stanovil, aby tzv. irská pojistka byla nahrazena „alternativními způsoby“ „kontroly-nekontroly“ hranice na irském ostrově.  

Jan Fingerland: Odchod Británie z Evropské unie a z reality

Theresa Mayová v britském parlamentu

Pokud úterní večer ve Westminsteru něco připomínal, pak pohádku, v níž se dvě osoby nejsou schopny dohovořit o tom, zda tudy prošly dvě děti.

Návrh, který ovšem neobsahuje žádné podrobnosti, se objevil takřka na poslední chvíli den před hlasováním a zachránil premiérku Mayovou, která jej podpořila, před porážkou její probrexitářské taktiky, podporované severoirskými unionisty.

Opozice a prevropští rebelové v konzervativní straně byli totiž připraveni s několika dalšími návrhy na odložení brexitu či zabránění tvrdého odchodu z unie bez dohody. Pokud by se Bradyho návrh neobjevil a premiérka nevyzvala poslance strany k jeho podpoře, byl by úterek ve sněmovně tedy zřejmě končil jinak.

Takto si chytrá horákyně Mayová s podporou brexitářů zajistila odklad dalšího tzv. „smysluplného hlasování“ sněmovny o svém návrhu dohody o dva týdny, neboť poslancům slíbila další debatu a nové hlasování 14. února s možností nových pozměňovacích návrhů. Zažehnala tak i vzpouru většiny vlády, která hrozila rezignací, pokud nebude tvrdý brexit vyloučen.

Chytrá horákyně se nevzdává

Jan Jůn: Proč vypukla zákopová válka v britské sněmovně

Brexit

Ano, je to tak a s trochou přemýšlení je určitě jednoduché pochopit proč.

Premiérka ovšem zároveň byla onou těsnou nadpoloviční většinou sněmovny, včetně sedmi labouristů (což unie zaregistrovala) vyslána do Bruselu k novému vyjednávání, podle mnohých, včetně Svazu průmyslníků, předem odsouzenému k nezdaru, či jen k minimálnímu úspěchu.

Unie totiž hned několika hlasy opáčila, že dohoda se měnit nebude a její „irská pojistka“ byla vyžádaná předtím Brity. Ono „berte, či odmítněte, neb jinak nebude“ předtím ostatně kvůli umlčení brexitářů opakovala rezolutně a donekonečna sama Mayová.

Podle některých hlasů by mohla unie ve snaze dohodu konečně uzavřít, vypracovat jakousi doložku či rozpracovat další část vyjednávání o budoucích vztazích, které má teprve začít po uzavření nynější části dohody.

Jan Jůn: Brexit - nejistota trvá. Mayová se opakuje a sněmovna se bouří

Brexit

Znělo to jako prasklá gramofonová deska či CD a stále se to opakovalo: „Musíme britskému lidu zajistit brexit.“

Už předem je ale jasné, že to by oné zhruba třicítce tvrdých brexitářů nestačilo a podle deníku The Times oni už okamžitě naznačili, že „irská pojistka“ je jen nejnepřijatelnější část z mnoha dalších aspektů Mayové návrhu, který je i Mayové „plánem B“.

V dalších debatách pak prý dohodu odmítnou a nakonec se jaksi „zapomene“, že jejich vysněný tvrdý brexit 29. března se uskuteční kvůli nemožnosti dohody.

Mayové tedy nakonec možná nezbyde brexitáře opustit v intencích 318 ku 310 hlasům jiného přijatého, ale nezávazného návrhu poslankyně Spelmanové. Ten vyjádřil vůli sněmovny tvrdý brexit odmítnout a vydat se cestou brexitu velmi měkkého - včetně třeba i členství v nějaké formě celní unie.

Jan Jůn

K tomu jí bude během konečně dohodnutého setkání zjevně nabádat i vůdce labouristů Corbyn a její návrh to vlastně už na přechodné období obsahuje. Vše je tedy znovu otevřeno a „chytrá horákyně“ se zjevně stále nevzdává!

autor: Jan Jůn
Spustit audio