Jan Jůn: Dohoda o premiérčině brexitu přede dveřmi, ale nikoho to netěší

12. listopad 2018

Vypadalo to trochu tak, jakoby první světová válka skončila teprve včera. Vzpomínkový víkend na její ukončení právě před stoletím byl totiž zvlášť bohatý na nejrůznější pietní akce po celé Británii a zaměstnával také plně premiérku Theresu Mayovou. 

Od pátečních pietních aktů na hřbitovech bývalých bojišť v Belgii a Francii, kde spolu s belgickým premiérem Michelem a francouzským prezidentem Macronem položila věnce, přes účast na sobotním každoročním vzpomínkovém večeru v londýnské koncertní síni Albert Hall, nedělní tradiční kladení věnců k pomníku neznámého vojína a přehlídku veteránů nedaleko parlamentu.

Jan Fingerland: Evropa splnila lekci první světové války na dvě mínus

Oslav stého výročí konce první světové války se v Paříži zúčastnili Donald Trump, Angela Merkelová a Emmanuel Macron

Když se světoví státníci sešli, aby vzpomenuli konec 1. světové války, byla to vlastně velmi pozitivní událost. Což neznamená, že na obzoru nejsou mračna.

Těch londýnských aktů se účastnila i královna Alžběta a prakticky celá královská rodina a Británie prožívala spolu s nimi a premiérkou víkend opravdu intenzivně. Od pietních aktů v městech i na vesnicích, kde stojí pomníky padlým, přes nedělní celostátní zvonění zvonů a minutu ticha o jedenácté - na paměť příměří, které válku ukončilo - až po podobizny padlých z písku na plážích a večerní štafetu 1300 planoucích signálních košů po celé zemi.

Mayová nakonec v neděli večer spolu s královskou rodinou ukončila vzpomínky bohoslužbou ve známém Westminsterském opatství.

Sluší se ovšem připomenout, že akty v Belgii a Francii, byly pro premiérku také příležitostí k jednáním o brexitu a ani v Londýně tomu zjevně nebylo jinak, neboť poct milionům padlých se vůbec poprvé v duchu usmíření zúčastnil i německý prezident Steinmeier s chotí.

Referendum o premiérčině podobě brexitu?

Mezitím však prý o Mayové verzi brexitu z Chequers pilně přes celý víkend vyjednávali úředníci v Bruselu a dohoda měla být na dohled i přes trvající odpor ulsterských unionistů ohledně nejasností hranice celní unie. Otázkou dál prý zůstává i rybolov a kdo to vše bude hlídat a také co na to brexitáři ve vládě na plánovaném klíčovém úterním zasedání - a šušká se o možných rezignacích.

Jan Jůn: Británie – intenzivní vyjednávání s Unií a Guy Fawkes

Odpůrci brexitu v Londýně

Něco je ve vzduchu. V Bruselu prý velmi usilovně a podezřele potichu vyjednávají britští a unijní úředníci - a podle některých průsaků je dohoda nyní blíž, než kdy předtím.

Podle těch nejzarytějších není ve skutečnosti Mayové dohoda brexitem a její rádoby-sok Boris Johnson, jí označil za „totální kapitulaci“ a vyzval brexitářské ministry ke vzpouře. Bývalý ministr John Whittingdale pak dodal, že pokud by plán odmítla sněmovna, Mayová by nemohla zůstat premiérkou.

Situaci jí zkomplikoval svou rezignací už v pátek náměstek ministra Jo Johnson, takto sice bratr „klauna“ Borise, ale známý svým proevropským postojem. Oznámil totiž, že její plán - který by měl být schválen vládou do soboty, aby se stihl summit unie - nemůže podpořit, neboť je horší alternativou než setrvání v unii.

Británie by podle něj nejen neměla možnost rozhodování unie dál ovlivňovat, ale stala by se jejím „vazalským státem“. Východiskem by podle něj bylo, neboť je zcela jiná, než ta, kterou schválilo referendum před dvěma roky.

Jan Jůn

Pro nové lidové hlasování se v pondělí vyjádřili i bývalý labouristický premiér Gordon Brown a stínový ministr pro brexit, sir Keir Starmer, který na rozdíl od vůdce Corbyna dodal, že brexit je stále možné zastavit. Příští dva dny budou kritické a Mayová by zjevně nemusela svůj vabank nakonec uhrát.

autor: Jan Jůn
Spustit audio