Jan Jůn: Británie – intenzivní vyjednávání s Unií a Guy Fawkes

5. listopad 2018
Odpůrci brexitu v Londýně

Něco je ve vzduchu. V Bruselu prý velmi usilovně a podezřele potichu vyjednávají britští a unijní úředníci - a podle některých průsaků je dohoda nyní blíž, než kdy předtím.

Víkend a začátek nového týdne přinesly jiné pozoruhodné události. A ne právě příznivé pro brexitáře, prý se obávající rychlého uzavření pro ně nepřijatelné „měkké“ dohody premiérkou Mayovou už možná během pár týdnů.

Mayová má v pátek, dva dny před výročím příměří z 11. listopadu 1918 (a proto nosí Britové ty červené máčky na klopách) o tom všem jednat s francouzským prezidentem Macronem po společné vzpomínce na padlé z 1. světové války a vše je prý možné.

To, co brexitáře také rozčiluje, je trestní vyšetřování původu asi 8 milionů liber finančníka brexitové skupiny „Leave“ Arrona Bankse, nyní tvrdícího něco jiného, než předtím výboru sněmovny a Státní volební komisi.

Jde o náhlý příliv peněz do jeho firmy Rock Holdings na ostrově Man z neidentifikovaných zdrojů a on stále dodává, že Rusko v tom nemělo prsty. Vyšetřovatelé NCA ovšem mají prostředky, jak s mezinárodní pomocí zdroje vypátrat. Negativní publicita brexitářům škodí i posunem veřejného mínění proti brexitu a pro referendum o jeho vyjednané podobě.

Pokus vyhodit parlament do povětří

Nejnověji se za uspořádání referenda o vyjednaných výsledcích postavila pondělní výzva představitelů více než 70 významných podniků, včetně kolosů jako Marks a Spencer, Sainsbury’s či Waterstones, což brexitáře prý také velmi popuzuje. Jednak vzhledem k ekonomické síle a množství zaměstnanců zmíněných podniků, jejichž živobytí brexit ohrožuje a oni si toho jsou na rozdíl od minulého referenda vědomi.

Dodejme, že také proto, že jak si síly stojí ve sněmovně, ani skupiny poslanců do různé míry brexit podporující, ani skupiny jej odmítající, nemají většinu a je možné, že za patové situace nebude mít premiérka k dispozici žádné jiné východisko z krize, než na všelidové hlasování přistoupit.

Výzva podnikatelů tvrdí - a zdá se, že oprávněně - že důsledky brexitu pro britské hospodářství, představované jeho proponenty před dvěma roky, byly zcela odlišné od skutečných důsledků „brexitu tvrdého a destruktivního“, jak se ekonomická pohroma začíná nyní jevit.

Kdo by hlasoval pro to, aby se měl hůř, ptají se nepřímo podnikatelé a stále hlasitěji i odpůrci brexitu i v řadách odborů a labouristů. Jen jejich vůdce Jeremy Corbyn se stále ne a ne jasně vyslovit. Prý proto, že jeho proletářsky internacionalistické přesvědčení mu nedovoluje podpořit ani „kapitalistickou unii Evropy“, ani „globálně kapitalistický“ brexit.

Jan Jůn

Pokud by jej ale straničtí kolegové přesvědčili, pak by brexitáři ve sněmovně prohráli a nezbylo by jim možná než snít o tom, jak v roce 1605 se Guy Fawkes s kumpány pokusil vyhodit parlament do povětří, což si Britové právě 5. listopadu každý rok připomínají pálením ohňů a mnoha veřejnými i soukromými ohňostroji. Dnes jsme však civilizačně asi trochu dál.

autor: Jan Jůn
Spustit audio