Jan Jůn: Brexit opět kamenem úrazu pro britskou vládu?

18. únor 2022

Vláda premiéra Borise Johnsona zveřejnila 31. ledna stostránkový dokument pod názvem Přínosy brexitu, a to u příležitosti druhého výročí odchodu Británie z Evropské unie. Vzhledem k nynější situaci, kdy premiér čelí volání dvou třetin voličů, kteří ho vyzývají k rezignaci ohledně porušování zákona o lockdownu, což vyšetřuje londýnská policie, nevyvolal dokument zjevně očekávanou pozitivní odezvu. 

Už také proto, že se často omezuje na prázdné sliby kroků ještě neuskutečněných a nedůležitých či bizarních, vyvolávajících reakce humoristů. Jde například o změnu barvy pasů z „unijní“ červené na tmavě modrou, ale ani slovo o tom, že pasy musela vláda vytisknout v Polsku, v brexitářskou vládou nenáviděné Unii.

Čtěte také

Z dalších „přínosů“ brexitu dokument vychvaluje fakt, že na obdobě pivních půllitrů se opět u čárky označující objem objevila královská korunka. Hovoří také o „opět suverénní globální Británii'“, která uzavírá dohody o volném obchodu „s mnoha zeměmi světa“. Zcela nové dohody jsou na stole ovšem jen dvě – s Austrálií a Novým Zélandem –, a to ještě ne zcela uzavřené a ohrožující britské zemědělce. A kýžená dohoda s Amerikou je u ledu.

Zpackaný a ještě do konce nedovedený brexit je lépe nepřipomínat, ale možná byl dokument uspěchanou ideologickou reakcí nacionalistické vlády na čerstvou zprávu organizace Make UK a mezinárodní účetnické firmy PricewaterhouseCoopers.

Brexit stále nedokončen

Kritická zpráva například tvrdí, že brexitem byly v uplynulém roce postiženy dvě třetiny podniků a 56 procentům z nich vadí zdržení celními procedurami a změnami označování výrobků. 

Čtěte také

Velmi postižen je export automobilů, kterých jde do Unie 55 procent výroby, ale 90 procent výrobců pociťuje negativně „lavinu papírování“. Vládní politiku kritizuje souběžně také vlivný svaz průmyslníků.

Navíc naneštěstí pro vládu se týden po jejím dokumentu objevila další ostře kritická zpráva o brexitu, připravená sněmovním výborem pro kontrolu veřejných výdajů. Poukazuje na zrušení covidových omezení a opět stoupající objem mezinárodního obchodu a návrat kilometrových front nákladních automobilů stojících na dálnicích do Doveru, hlavního přístavu pro obchod s Evropou.

Čtěte také

Poslanci tvrdí, že vláda slibovala, že brexit zvýší produktivitu, ale zavedla zdlouhavé hraniční kontroly a jedinými dosud viditelnými dopady je zvýšené zatížení podniků. Tedy komplikacemi, jako jsou vyšší náklady, zbytečné papírování a zdržení na hranici.

Bohužel nové inspekce potravin a zvířecích produktů, hrozící dalším zdržením, mají začít od července, varují poslanci. Zpráva výboru také vyzývá vládu, aby zrušila omezení činnosti protidumpingové organizace TRA, neschopné čelit pokusům politiků a vlád, jako je třeba čínská, tak tvrdě, jako to činí Unie.

Jan Jůn

Lze pochybovat, že škrobený vůdce konzervativních poslanců Jacob Rees-Mogg, nyní premiérem Johnsonem přesunutý do ministerské funkce „hledače brexitových příležitostí“, dokáže něco na tomto stavu rychle změnit. A to na brexitovou dohodu čekají třeba finanční služby ohrožené londýnské City.

Ano, brexit zůstává na hony vzdálen optimistickým předpovědím jeho proponentů a navíc je stále nedokončen. Není tedy divu, že se množí kritické hlasy a vláda jim stále hůř čelí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio