Jan Jůn: Británie – uspíší pád životní úrovně premiérův odchod?

6. únor 2022

Britská média přinášela v uplynulém týdnu stále rozhořčenější reakce občanů na skutečnost, že je nyní v důsledku pandemie a brexitu čeká největší pád životní úrovně za posledních 30 let. Způsobí to podle expertů plánované dubnové zdražení energií, zvýšení daní a sociálního a zdravotního pojištění na pozadí překotně rostoucí inflace. Otázkou na rtech britských komentátorů je zároveň, nakolik tato opatření urychlí pád premiéra Borise Johnsona a kdy to konečně nastane.

Co den po jednom či dvou totiž přibývá poslanců jeho vlastní strany, kteří zcela veřejně prohlašují, že poslali dopis Výboru 1922 s vyjádřením nedůvěry svému stranickému vůdci, nejnověji například Aaron Bell ze skupiny nových severních poslanců a bývalý ministr Nick Gibbs.

Čtěte také

Těch nebojácných je už 15 a kolik je těch „opatrných“, kteří dopis poslali a mlčí, není jasné. Údajně je dopisů už kolem třiceti nebo čtyřiceti, ale ještě ne potřebných 54.

Problémem ale je, že proti Johnsonovi se následně musí vyslovit více než polovina poslanců, tedy 183, a pokud nikoliv, Johnson zůstane vůdcem další rok. To nutí řadu poslanců k obezřetnému manévrování a čekání na policejní obvinění premiéra, protože k rezignaci by jej donutila i případná až 12tisícová pokuta.

Zamýšlet se a zkoumat svědomí

Čtěte také

Konec týdne také zaznamenal rezignaci pěti hlavních a pro fungování úřadu klíčových Johnsonových poradců v premiérské kanceláři, včetně 14 let sloužící Muniry Mirzy. Ta jej obvinila ze lži během interpelací ve sněmovně týkající se vůdce opozice sira Keira Starmera a jeho dřívější role hlavního prokurátora.

Nejnověji se ale v sobotu Johnsona zastala ministryně kultury a jeho tvrdá obhájkyně Nadine Dorrisová, která tvrdila televizi Sky News, že premiéra podporuje 97 procent poslanců a za pokusy o jeho sesazení stojí odpůrci brexitu.

Její extempore následovalo po kritice Johnsona ministry financí Rishim Sunakem a zdravotnictví Sajídem Javidem – ilustrující údajný počínající boj uvnitř kabinetu –, což její tvrzení zpochybňuje. Část ministrů prý nyní dokonce požaduje, aby Johnson populárního Sunaka zbavil úřadu za lobbování mezi poslanci – to by mu ovšem nakonec paradoxně pomohlo Johnsona vystřídat.

Čtěte také

Náladu poslanců vystihl zjevně pro rádio BBC exministr Stephen Hammond. Řekl, že dopis Výboru 1922 ještě neposlal, že, jako mnozí další, se nyní bude během víkendu „zamýšlet a zkoumat svědomí, jak dál postupovat“, a odsoudil tvrzení Dorrisové jako „předvídatelné nesmysly“.

Voliči – jak už bylo řečeno – jsou ovšem zároveň zaskočeni už zmíněnými hospodářskými problémy. Tedy neuvěřitelně rostoucími cenami v obchodech, dražšími hypotékami a plánovaným dubnovým zvýšením daní a cen energií. Plyn má zdražit o téměř 700 liber ročně.

Jan Jůn

Deník Metro ovšem vyčíslil celkový nárůst výdajů pro občana na více než šest tisíc liber a ani Sunakova půjčka 200 liber každému Britovi na pět let a snížení místní daně nejchudším o 150 liber příliš nepomůže. Vina je mnohde voliči přisuzována právě Johnsonovi, a tak brzké dosažení magické čtyřiapadesátky poslanců je stále pravděpodobnější.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio