Jan Januš: Podnikatelé se budou se státem soudit léta. Kvůli technice i neexistenci hromadných žalob

26. duben 2020

Ústavní soud už rozhoduje o nouzovém stavu a souvisejících koronavirových opatřeních. V jiné kauze pak Městský soud v Praze zrušil 4 opatření Ministerstva zdravotnictví.

Nenechme se tím ale zmást. Právní bitvy spojené s požadavky na náhradu vzniklé škody na nejnižších soudních stupních teprve začnou a pro příští léta se stanou běžnou součástí justičního systému. Vyřešení případných nároků, vzniklých třeba uzavřením restaurací, obchodů či divadel nebo faktickým zákazem provozu mnoha živností, bude soudům trvat opravdu dlouho.

Jistě se najdou podnikatelé, kteří se nespokojí jen s tím, co jim nyní nabízí coby kompenzace vláda.

Skutečné výpadky jim totiž zatím nahradit nehodlá. Poškozeným, kteří to nenechají jen tak, pak nezbyde nic jiného než se s českým státem soudit. A nutno dodat, že nyní se jejich šance na úspěch zvyšují.

Léta sporů

Čtěte také

Než se ale dostanou k závaznému výsledku, potrvá to léta. Svou roli v tom sehraje komplikovanost českého justičního systému a jeho dlouhodobá přetíženost, složitost právního řádu i nemožnost moderních postupů.

Žaloby totiž budou nejprve řešit nižší soudy. I když je na tom česká justice co do rychlosti v porovnání s jinými evropskými zeměmi pořád dosti dobře, stejně u těch nejpřetíženějších soudů trvá jen zahájení řízení dlouhé měsíce. Proces jako takový se pak může táhnout i několik let. Soudy navíc nyní nabírají další zpoždění, i jejich chod se totiž v posledních dnech výrazně omezil a v některých případech prakticky zastavil. Až se vše vrátí k normálu, budou tak muset řešit i jiné než koronavirové věci.

V tom teď doplácíme nejen na koronavirus, ale také na častou technickou zaostalost státu. Nejenže soudy vždy nemají odpovídající vybavení umožňující například provádět určité úkony na dálku, české zákony ale něco takového ani mnohdy nedovolují. I to do budoucna mnohá řízení prodlouží.

Navíc žaloby nejspíše neskončí jen u prvního soudu, který začne s jejich projednáváním. I kdyby totiž vyhověl, žalovaná strana, tedy stát nebo některá z jeho institucí, se bude jistě bránit. A naopak, pokud neuspěje podnikatel nebo jiný poškozený, asi se s tím také jen tak nesmíří. Posouzení těchto věcí přitom bude více než složité a opět zabere čas.

Protichůdná rozhodnutí

Čtěte také

Někteří právníci pak upozorňují, že například jednatelé firem nejspíše budou muset žaloby podat, jinak by jim samotným hrozil postih za to, že se nezachovali s péčí řádného hospodáře.

Přijdou tak tisíce právních sporů, které se navíc všechny budou řešit jednotlivě, protože v České republice prakticky neexistuje možnost podat v takovéto záležitosti hromadnou žalobu. Ta by například umožnila řešení identických věcí v jednu chvíli, jedním soudem a s jedním výsledkem. To je další rozměr celé věci, soudci budou rozhodovat podle vlastního uvážení, minimálně v prvních letech sporů tak mohou dospět i k protichůdným verdiktům.

Jinými slovy, bohužel ani po odeznění pandemie nás nečeká lehká doba. Spory, kterým se kvůli dosavadnímu přístupu vlády nepůjde vyhnout, neúměrně zatíží soudy, podnikatele i stát. Na jasná rozhodnutí se bude čekat tak dlouho, až i to bude nejspíše pro některé likvidační.

I v tom tak doplatíme na dlouhodobé problémy právního a justičního sytému, na které sice odborníci upozorňovali, ale nikdo je aktivně neřešil.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio

Související