Jan Januš: Co teď dělá Benešová? Musí řešit insolvence a hromadné žaloby

16. květen 2019

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová má za sebou ve funkci jen dva týdny a už bychom mohli zavést pravidelnou rubriku, v níž bychom glosovali nejen její nápady, ale rovněž demonstrace proti ní.

Ve veřejném prostoru stále žije zejména její zatím nejvýraznější nápad: rušení vrchních soudů a vrchních státních zastupitelství. Benešová toho ale plánuje mnohem víc. To, že ministryni premiér Andrej Babiš doporučil mediální klid, bere v potaz jen zčásti.

Jan Januš: Benešová chce rušit vrchní soudy, musí ale ještě vybrat jejich nové šéfy

Marie Benešová na zasedání vlády

Marie Benešová se do křesla ministryně spravedlnosti posadila teprve před týdnem a za sedm dní vzbudila tolik pozornosti, kolik se jejímu předchůdci Janu Kněžínkovi nepodařilo získat ani za deset měsíců v úřadu.

Ministryně se postupně schází i s lidmi z resortu spravedlnosti a jistě vymýšlejí další věci. Na schůzku čekají také státní zástupci, kteří zejména prostřednictvím nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ubrali ze své obvykle dosti útočné rétoriky.

A z jejich slov je více než patrné, že ani oni si fakticky neumí představit, že by stát do postavení žalobců nějak výrazně a bez dalšího zasáhl. Tyto vzkazy mají poslouchat zejména ti, kteří se řídí emocemi a Benešové se, nyní už dosti nesmyslně, bojí.

Svou pozornost by teď měli zaměřit už na něco dalšího. Na chystanou odbornou agendu ministerstva spravedlnosti, jíž by měla Benešová řešit prioritně. V jádru jde ale o složitější věci, a tak je jasné, že nefungují tak prvoplánově a na první dobrou, jako jakékoliv potenciální čistky.

Hromadné žaloby

Tak tedy: od 1. června vstoupí v účinnost zcela zásadní novela insolvenčního zákona. Díky ní bude moci více lidí vyřešit své dluhy, pokud se tedy vydají cestou takzvaného oddlužení. Pravidla jsou schválená, vyšla ve Sbírce zákonů. Insolvenčním správcům, soudcům i advokátům je tak zcela jasné, že podle nich musí za zhruba dva týdny začít postupovat.

Karel Hvížďala: Marie Benešová, reziduum staré občiny

Marie Benešová leden 2014

Celkem bez povšimnutí médií i odborné veřejnosti zůstala asi nejzávažnější replika Marie Benešové, která má být jmenována 30. dubna 2019 ministryní spravedlnosti.

Jednou věcí jsou ale postupy popsané v zákonu a druhou, mnohdy dosti odlišnou, kroky činěné v praxi. Neboli: na pro českou společnost opravdu zásadní novelu insolvečního zákona, jíž dokonce předchozí ministr spravedlnosti Jan Kněžínek označil na nedávném Insolvenčním kongresu za jedno z nejdůležitějších témat aktuálního volebního období, se teď musí zaměřit i Benešová.

Je potřeba sledovat její náběh, kontrolovat její efektivnost, vykládat ji, dotáhnout nutné změny v postavení insolvenčních správců a v neposlední řadě ji i politicky dál obhajovat.

Ještě horší bitva v odborné, ale rovněž v ekonomické rovině, čeká Marii Benešovou, pokud jde o hromadné žaloby. Tento institut, umožňující například větší skupině lidí zažalovat firmu za její špatné výrobky, poškození životního prostředí nebo třeba i za rasismus, sexismus a další podobné nešvary, v České republice dosud neexistuje.

Lukáš Jelínek: Benešová zaskočila i Babiše

Demonstrace na pražském Staroměstském náměstí proti premiérovi a nové ministryni spravedlnosti

Andrej Babiš v ulicích mezi demonstranty proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti chyběl. Přesto jí však v uplynulých dnech zasadil nejtvrdší rány.

Pracovat na něm začal už Robert Pelikán a resort právě řeší připomínky k návrhu, který už advokáti, často vedení zájmy firem, pro něž pracují, na různých fórech velmi silně torpédují. Hromadné žaloby by přitom měly zajímat nás všechny. Když se povedou, mohou zvýšit kvalitu našich životů.

Do toho všeho pak ministryni Senát vrátil zákon o soudních znalcích a tlumočnících. Tedy normu, na níž již rovněž léta čekáme. Premiér Babiš pak zase čeká na to, co Benešová udělá třeba s novými pravidly rozvodů nebo s korupcí. Je toho zkrátka hodně a samo se to prostě neudělá.

Zplošťovat diskusi o současných záměrech ministerstva spravedlnosti jen na to, co se řeší na demonstracích, je tak nejen nepřesné, ale také hloupé a nebezpečné.

Autor je zástupce šéfredaktora INFO.CZ

autor: Jan Januš
Spustit audio