Jan Gruber: O banánové slupce aneb Chvála neschopnosti

26. červen 2019

Spatří-li člověk kráčející po chodníku před sebou banánovou slupku – poučen klasickými groteskami a dětskými animovanými pohádkami – zpozorní.

Ví, že by mohl uklouznout a šeredně si natlouct, proto se nástraze půlobloukem elegantně vyhne. Jsou však i takoví lidé, kteří při pohledu na slupku od banánu, jež se jim připletla do cesty, propadnou beznaději. „Nu, co naplat, asi upadnu,“ povzdechnou si, došlápnou na ni a za krátko se svíjejí na zemi s pořádnou boulí na hlavě.

Petr Holub: Vláda po 12 měsících. Zítra už to roztočíme

Český premiér Andrej Babiš z hnutí ANO

Andrej Babiš je politik, který má své nejlepší období ještě před sebou.

Vyváznout ze setkání se zákeřnou banánovou slupkou ze zdravou kůží se má bez ohledu na třídní původ nebo společenské postavení za zcela normální. S medailemi za hrdinství nelze počítat.

Když ale někdo s plnou rozvahou a znalostí věci na slupku od banánu suverénně nakráčí, vzbudí na tváři přihlížejících pobavený úsměv. Ti si nezřídka ťukají na čelo a tu se šeptem, tu nahlas dohadují, zda má nešťastník s otiskem dlažební kostky v týlu všech pět pohromadě.

Opoziční politické strany svým dnešním počínáním připomínají právě takového neschopného chodce. Stejně jako on dobře ví, co umí banánová slupka, i ony vědí, že hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše skončí fiaskem. Ostatně i dítě kroutící teprve druhý, nejvýše třetí rok povinné školní docházky dovede spočítat, že opozice nemá pro pád koaličního kabinetu politického hnutí ANO a ČSSD dostatek síly. Ani v Poslanecké sněmovně totiž 92 hlasů není více než 108.

Jako Goro před Tokiem

Petr Hartman: Varování před bankrotem nemusí brát Babišova vláda vážně

Andrej Babiš

Bude-li nadále stejným způsobem utrácet, potom zbankrotuje. Také tímto způsobem se dá nahlížet na štědrou ruku vlády.

Pozorovatel snažení, jež je předem odsouzeno k neúspěchu, si musí klást otázku po jeho smyslu. To vážně neumějí lídři opozičních stran počítat? Pravdou je, že počítat umějí, což jde tuzemské vzdělávací soustavě k duhu.

Sami přece říkají, že pokus o svržení vlády bez sebemenších obtíží přežije. Dodávají však, že hlasování o nedůvěře pokládají za svou morální povinnost, neboť skandály, které se premiérovi lepí na paty, již dávno přesáhly únosnou mez.

Ačkoli lze souhlasit, že Babiš nemá a nikdy neměl ve Strakově akademii co pohledávat, nezanedbatelná část veřejnosti mu ve volbách dala svůj hlas, a to dokonce tak velká, že se bez něj, respektive bez politického hnutí ANO nedá v Poslanecké sněmovně slepit žádná funkční koalice. Proto je třeba se ptát, zda si opozice pád vlády skutečně přeje, případně co by si počala, kdyby dosáhla deklarovaného cíle. Má vůbec nějaký plán, nebo by byla zmatená jako Goro před Tokiem?

Marek Výborný: Vláda není schopna plnit sliby

Poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL

Každá schůze Poslanecké sněmovny nebo Senátu má smysl. Říká to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který tak reaguje na to, že na mimořádné schůzi sněmovny svolané opozičními poslanci chyběla většina členů vlády.

Byla-li by kabinetu vyslovena nedůvěra, nezbylo by než jednat o sestavení nového, neboť na předčasných volbách nemá prakticky nikdo zájem. Pokud se někdo domnívá, že by Miloš Zeman coby prezident dolních deseti milionů znovu neukázal na svého oblíbeného miliardáře, trpí zřejmě halucinacemi z hladu. Nebo by snad některá z opozičních politických stran měla chuť jít s Babišem do holportu bezprostředně poté, co mu podkopla nohy?

Že se trestně stíhaný agent bývalé Státní bezpečnosti v kolosálním střetu zájmů udrží u moci, to je nakonec dobrá zpráva. Nikde není psáno, že jeho další vláda nemůže vypadat ještě o poznání hůř než ta současná.

Představa, že ČSSD nahradí pohůnci provinčního obchodníka se strachem Tomia Okamury, je stejně nepříjemná jako skřípění nehtů o školní tabuli. Opozice by proto měla vzít rozum do hrsti a pustit se do fortelné politické práce. Ve stávajícím volebním období se Babiše zbavit prakticky nelze, ale za dva roky, kdo ví.

Autor je redaktor Deníku Referendum

autor: Jan Gruber
Spustit audio