Jan Fingerland: Žlutomodrý tandem. Co dělá Švédsko pro Ukrajinu

9. červen 2024

Ukrajina má řadu přátel a podporovatelů. K těm nejvelkorysejším patří Švédsko, jehož vláda koncem května rozhodla o dalším balíku válečné pomoci Kyjevu. A je to podpora, která bude vidět i slyšet. Balík pomoci, který stockholmská vláda schválila, je už šestnáctý v řadě. A zatím vůbec největší, jeho hodnota je více než třináct miliard švédských korun, to je v přepočtu asi třicet miliard českých korun.

Nejde ovšem o hotovost, ale nejrůznější zbraně, munici, vybavení a další materiál. Patří k němu letouny ASC 890, které zajišťují přehled o dění ve vzduchu, ale i na moři a na zemi.

To je pro zemi, která v nynější fázi války čelí útokům dronů a střel, dost zásadní vybavení. Švédové současně připouštějí, že tímto přesunem techniky dočasně oslabují vlastní schopnost se bránit.

Kdo hodně dává

Pro Ukrajinu mohou mít významnou úlohu při vyvážení ruské převahy i další dary, zejména střely vzduch-vzduch. K dalším položkám patří obrněné vozy a transportéry, které ve spolupráci se Švédy dodají Ukrajincům také Dánové, včetně náhradních dílů a asistence při údržbě těchto strojů.

Čtěte také

To, co je srovnatelně důležité, je výslovný souhlas s použitím těchto zbraní na ruském území, podobný jaký daly v souvislosti se svými dodávkami i jiné státy, včetně Německa. Ale také ještě něco.

Stockholm se zavázal pokračovat v pomoci Kyjevu „tak dlouho, jak bude potřeba“, což momentálně znamená do roku 2026. Úhrnná hodnota těchto transferů dosáhne těžko uvěřitelných 100 miliard švédských korun a Ukrajina se tak stala největším příjemcem švédské podpory vůbec.

V situaci, kdy se fronta zastavila, nebo se dokonce posouvá ve prospěch Ruska, je závazek v pokračování podpory zásadní psychologický krok. Ten má zřejmě do Moskvy vzkázat, že dokud budou Ukrajinci ochotni bojovat, budou také mít čím.

Švédsko sobě

A to i za pomoci do nedávna neutrálního Švédska. Ruský útok na Ukrajinu švédské postoje zásadně proměnil, Švédové svou velkorysou podporu Kyjevu chápou i jako investici do své vlastní budoucnosti v Evropě, v níž budou nadále muset koexistovat s Putinovým Ruskem.

Čtěte také

Stockholm proto také financuje další druh pomoci, a to odolnost ukrajinské energetiky, která trpí útoky na tamní elektrárny a rozvodná zařízení. Na Ukrajinu pošle generátory, transformátory, solární články, čerpadla a další zařízení v hodnotě 650 milionů švédských korun, tedy asi dvě miliardy českých.

Předmětem debat a spekulací byly dodávky letounů gripen. Švédsko zřejmě přesun těchto strojů pozdrží, a to po dohodě s ostatními členy neformální aliance jedenácti zemí, které se zavázaly podpořit ukrajinské letectvo dodávkami stíhaček.

Jan Fingerland

V nejbližších letech tedy půjde asi hlavně o letouny F-16, ale Francie v posledních dnech přislíbila také své Mirage a výcvik pilotů.

Staré pozorování praví, že válka je souboj vůlí. Švédsko, které se rusko-ukrajinské války účastní takto zprostředkovaně, projevuje velmi silnou vůli.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio