Jan Fingerland: V Gaze je tma, Hamás se bojí

19. leden 2017

Palestinská Gaza pod vládou Hamasu není zvyklá na masové protesty. V posledním týdnu se ale něco změnilo a do ulic vyšly tisíce lidí. Neprotestují přímo proti politickému útlaku. Vadí jim nedostatek elektrického proudu.

To ovšem není taková maličkost. V těchto dnes klesá v Gaze teplota na několik stupňů nad nulou a na Blízkém východě se topí především elektřinou. Kvůli odstávkám proudu mají problémy pekárny, dílny musejí propouštět zaměstnance. A dokonce umírají lidé, ať už v nemocnicích, nebo kvůli požárům, které způsobují svíčky používané v domácnostech.

V Gaze není dostatek proudu dlouhodobě. Do infrastruktury se neinvestuje, tamní elektrárnu poškodil izraelský nálet před deseti lety a dodnes není zpátky na své kapacitě. Nyní je situace horší v tom, že místo osmihodinových dodávek denně klesly na tři až čtyři hodiny. Lidé vstávají uprostřed noci, aby si vyprali nebo udělali další potřebné věci. Těm, kteří si mohou dovolit provozovat vlastní generátory, značně stouply životní náklady.

Tentokrát jde především o spor mezi hnutím Hamás, které už deset let ovládá Gazu, a hnutím Fatáh na Západním břehu, případně Izraelem, který zajišťuje dodávky většiny proudu i paliva. Hamás odmítá platit za elektřinu a benzín přímo Izraelcům, jako mezičlánek tedy vstoupil do transakce Fatáh. Ten se ostatně prostřednictvím Palestinské samosprávy cítí být hlavní autoritou i v Gaze, i když ji dávno mocensky neovládá.

V Gaze není dostatek proudu dlouhodobě

Spor o peníze

Dosud věci fungovaly tak, že přes Izrael přicházela do Gazy elektřina a palivo, které jim zaplatila Palestinská autonomie, jež zas dostala peníze od Hamásu. Jenže teď se situace změnila. Hamás přestal Palestinské autonomii platit a tvrdí, že by měla zrušit daň, kterou na palivo uvalila. Fatáh se brání s tím, že nemůže spotřebu v Gaze dotovat a žádá, aby Hamás poukazoval plnou hodnotu dodaného zboží a případně se podílel na dorovnání rozdílů.

Hamás ovšem vybírá peníze jen asi od 70 procent spotřebitelů, zbytek zůstává nezaplacen. Lidé nemají na placení vyšších účtů peníze, případně není Hamás schopen poplatky řádně vybírat. Podle palestinského ministra práce Hamás navíc uvalil na palivo vlastní daň, kterou si ponechává.

Obyvatele Gazy dráždí také to, že lidé spojeni s Hamásem se těší dodávkám elektřiny bez přerušování, a to i v této napjaté době. To vedlo až ke zmíněným demonstracím, které Hamás potíral střelbou do vzduchu, bitím a zatýkání demonstrantů. Zatčen byl také známý komik, který na internet umístil žertovné kritické video. Jeden muž se dokonce na protest pokusil upálit.

Sám Hamás tvrdí, že celá věc je pokusem Fatáhu politicky jej poškodit. Demonstrace na severu Gazy ovšem svolala Demonkratická fronta za osvobození Palestiny. Fatáh naopak hledí s nedůvěrou na pokusy Hamásu připravit si půdu pro násilné převzetí moci na Západním břehu. Situaci ještě zhoršují spory uvnitř Hamásu mezi vojenským a civilním křídlem a napětí vyvolané debatou o nástupci Chálida Mišála. Jisté je, že pro Hamás je celá věc nepříjemná a i když jeho nadvláda nad dvěma miliony Gazanů je pevná, nevypadá tak neotřesitelně, jako dříve.

Lidem v Palestině vadí nedostatek elektrického proudu

Bratrská solidarita

Pro tuto chvíli je tlak na Hamás zažehnán díky mimořádným dodávkám paliva a peněz od Kataru a Turecka. Nejde o náhodu, zatímco ostatní arabské státy ztrácejí o palestinskou otázku zájem, Katar a Turecko jsou významní sponzoři Muslimského bratrstva, jehož odnoží je i Hamás. Určité kroky udělal i Egypt, který má sice s Bratrstvem i Hamásem špatné vztahy, ale prostřednictvím ústupků buduje pozice pro svého člověka, kterým je do exilu vyhnaný bývalý předák Muhammad Dahlan.

Největší část elektřiny i nadále dodávají Izraelci. I oni dnes paradoxně vidí nadvládu Hamásu nad Gazou jako určitou pojistku proti Islámskému státu a dalším salafistickým hnutím, které se snaží v Gaze uchytit. Naopak Egypt hledí s nevolí na pokračující spolupráci Hamásu s Islámským státem na Sinaji. Hráčem je opět Írán, který vloni obnovil svou finanční podporu Hamásu.

Situace s dodávkami elektřiny se tedy dočasně zlepšila a umožní řadovým Gazanům, ale i Hamásu, dožít se začátku jara. To se ale netýká jen výroby a dodávek elektřiny, ale také odpadů, vodovodů a dalších otázek. Věci se zlepší, až se dohodnou Hamás s Fatáhem, a případně i Palestinci a Arabové s Izraelci. Takže se spíše čeká, co přestane fungovat příště.

Spustit audio