Jan Fingerland: Smrt v Bejrútu

30. září 2024

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Dlouholetý vůdce libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev. S jeho smrtí se tak moc nepočítalo, a tak se všichni musejí vyrovnávat s novou situací, v níž se karty rozdávají znovu.

Už samotný akt Nasralláhova odstranění pojmenovali různí lidé různě – atentát, zabití, likvidace, vražda, nebo se také znovu objevilo oblíbené slovo posledních dnů, eskalace. Stanovisko, že se jednalo o nevhodný krok, vyjádřili i někteří představitelé OSN.

Čtěte také

Zajímavé je, že určité pochybnosti zazněly i zevnitř samotného Izrale, a ne nutně od lidí, kteří by litovali života a díla Hasana Nasralláha.

Podle některých názorů bylo lepší nechat ho naživu, a postupně ho připravovat o arzenál i důstojnictvo, a tak ho v očích Libanonců izolovat a připravit o vliv – takto prý dostal auru mučedníka.

Ano, nebo ne

Podle některých optimistů by nakonec Nasralláh začal s Izraelci alespoň nepřímo vyjednávat, ale to je velmi nejisté. Nyní se vynořuje logická otázka, co bude dál, ve zcela nové situaci.

Čtěte také

Libanonci, kteří nejsou příznivci Hizballáhu, doufají, že dekapitace tohoto hnutí by mohla vést k brzkému uklidnění situace, a také že Izraelci odloží své případně plány na invazi do jižního Libanonu, kde si Hizballáh vybudoval tunely a základny k budoucímu vpádu do Izraele.

Nebylo možné nezaznamenat, že pro spoustu Libanonců byla Nasralláhova smrt důvodem k oslavám. Na síti X je možné najít mnoho výzev, aby využili oslabení Hizballáhu a ukončili jeho nadvládu nad podstatnou částí země a politiky.

Na to je Hizballáh příliš silný a libanonská armáda příliš slabá. Libanon ale po tomto víkendu určitě nebude stejný jako před ním.

Z hlediska Izraele je úspěšná likvidace Nasralláha mimo jiné důležitým krokem k obnově odstrašující síly. Války v Gaze i v Libanonu jsou mimo jiné důsledkem jejího oslabení.

Čtěte také

Debata, zda byl Netanjahu při rozhodování motivován i svými vlastními politickými zájmy, však běží i tam. Skutečnost, že izraelská rozvědka dokázala několikrát zásadně překvapit silného protivníka, který mohl zabít desítky tisíc Izraelců, je ale dobrou zprávou i pro ty, kdo by Netanjahua raději viděli někde jinde než v čele vlády.

Rozhodnutí vedlo také k novému zaskřípění v americko-izraelských vztazích, protože Izraelci dali prý Američanům vědět o svém rozhodnutí krátce před útokem. To znamená, že četné americké instituce a jednotky v rozsáhlé oblasti neměly možnost se dostatečně připravit na případnou negativní reakci.

Nejasná budoucnost

Nakonec byl ale Joe Biden, jinak neustále nabádající k uklidnění situace, nucen izraelské rozhodnutí ocenit s tím, že Nasralláh měl na svědomí také stovky amerických životů a dostal tedy, co si zasloužil. Američané, stejně jako Evropané, si však pravděpodobně podrží svou víru v blahodárnost neeskalace, o to více, že mají před volbami.

Čtěte také

Smutek nad Nasralláhovým úmrtím vyjadřovali někteří Palestinci, ale i oni musejí mít smíšené pocity. Hizballáh je nepřítel jejich nepřítele, a poslední fáze války vypukla poté, co libanonské hnutí začalo ostřelovat Izrael na podporu Hamásu po útoku ze 7. října.

Ovšem také vědí, že Hasana Nasralláha přinejmenším nezajímal osud Palestinců žijících v Libanonu nebo Sýrii. Mnozí Palestinci fandili během povstání v Sýrii sunnitským povstalcům, jejichž odpor pomáhaly jednotky Hizballáhu tvrdě potřít.

Nasralláh se také velmi špatně vyjadřoval třeba o Jásiru Arafatovi. Není jasné, jak se Nasralláhovou smrtí změní dynamika v Gaze. Například zda nepovede k rozhodnutí Jahji Sinvára raději včas přistoupit na nějakou dohodu.

Jan Fingerland

Samostatnou kapitolou je, jak Nasralláhova smrt změní samotný Hizballáh a jeho další jednání. Nezemřel totiž jen jeho dlouholetý vůdce, ale i podstatná část jeho vedení, hnutí přišlo o množství zbraní a je zaměstnáno hledáním zrádců ve svých řadách.

Hizballáh má s Izraelem něco společného, a to schopnost se učit ze svých chyb. Zatím není jasné, jak rychle se bude učit, a co se v těchto dnech naučilo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.