Jan Fingerland: Nikki Haleyová, žena, která umí správně překážet

5. březen 2024

Nikki Haleyová se stala první ženou, jež kdy zvítězila v některém z republikánských nominačních hlasování. Stalo se tak takříkajíc v jámě lvové – přímo mezi republikány ve Washingtonu. Není správné toto vítězství přeceňovat, ale ani podceňovat.

Čtěte také

Haleyová porazila Trumpa v poměru skoro dvě ku jedné a získala všech 19 zdejších delegátů pro republikánský sněm, který v červenci zvolí republikánského kandidáta pro prezidentské volby.

Trumpova kampaň okamžitě začala zpochybňovat význam této události. Mimo jiné i s poukazem na to, že Haleyová zvítězila v sídle establishmentu, který chce hájit své lobbistické zájmy. Právě proti němu prý Donald Trump vytáhl do boje.

Republikáni zvláštního ražení

Pravda je, že republikáni ve Washingtonu jsou velmi specifická skupina. Je jich v hlavním městě Spojených států velmi málo a ani nejsou příliš typičtí ve srovnání s těmi, kteří umožňují Donaldu Trumpovi vítězit v jiných státech unie.

Čtěte také

Bývalý prezident vítězí tam, kde je velký podíl méně vzdělaných voličů nebo kde o nominacích rozhodují jen straníci nebo lidé registrovaní jako republikánští voliči. Haleyová se spoléhá na ty státy, kde o nominaci mohou rozhodovat i nezávislí voliči, mezi nimiž je podíl přesvědčených trumpistů nižší. Anebo státy, kde je větší podíl vzdělanějších obyvatel zámožnějších předměstí, kteří mají menší sklon hlasovat pro Trumpa.

Trump se nadále spoléhá na jádro svých voličů, kteří mu odpustí vše, ale také na víru, že jen on dokáže porazit Joea Bidena – ačkoli průzkumy ukazují, že Nikki Haleyová by měla proti stávajícímu prezidentovi větší šanci. Fakta či data ale nejsou v podobných případech rozhodující.

Čtěte také

Zmíněná politička je poslední z republikánských uchazečů, která pokračuje v boji o nominaci. Všichni ostatní už to vzdali, mimo jiné proto, že už neměli peníze na další kampaň. K Haleyové však určitá část sponzorů přešla a nadále ji podporuje v její snaze zůstat ve hře. O co Haleyové nebo jejím sponzorům jde?

Držet pozici

Naděje, že by Trumpa porazila, je zcela nerealistická. Jedno z vysvětlení říká, že Nikki Haleyová čeká, zda se přece jen neuvolní místo po Trumpovi, pokud by ho zradilo zdraví nebo udolaly právní problémy.

Čtěte také

Ani jedno není pravděpodobné. Soudní pře bývalého prezidenta v očích příznivců spíše posilují, potvrzují jejich víru v Trumpovu úlohu bojovníka proti establishmentu.

I kdyby odstoupil, není jisté, že by trumpovští delegáti místo něj zvedli ruku pro Haleyovou. Ta se v jejich očích stala zrádkyní, což je vidět i na žlučovité rétorice samotného Trumpa a jeho okolí, uplatňované vůči političce, která dříve byla Trumpovou velvyslankyní při OSN.

Tito lidé tvrdí, že Haleyová ví, že v politice skončila, a jen se snaží zlepšit si svou pozici pro dráhu draze placené řečnice. Podle některých amerických politologů dělá Trumpova kampaň chybu, protože v jejím zájmu je neodcizit si těch posledních pár procent republikánů starého střihu – právě ty může Trump potřebovat k vítězství.

Jan Fingerland

Jedna z možností je, že Haleyová nadále trpělivě sbírá hlasy netrumpistických delegátů, které sice nepostačí pro zvolení kandidátkou, ale dají jí vyjednávací pozici před hlasováním. Za poskytnutí dojmu „jednomyslnosti“ může vyjednat něco pro sebe; pro netrumpistickou část strany, která chce přežít do budoucna; nebo pro určité politické ústupky, třeba v zahraniční politice.

Jen tak namátkou, Haleyová je pro setrvání Ameriky v NATO, pro pokračování transatlantické spolupráce a pro maximální podporu Ukrajiny proti Rusku.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio