Jan Fingerland: České volby, Pat a Mat a Blízký východ

26. říjen 2013

Zajímají se o české volby na Blízkém východě? Jednoduchá odpověď by zněla, že nikoli. Česká republika není ani bývalá koloniální velmoc, která by po sobě zanechala stopu v některé ze zemí této oblasti, a ani není velmocí v současném světě, aby hýbala blízkovýchodním děním. To však neznamená, že by Česko bylo zcela neznámým pojmem – i když pohříchu pojem Československo stále ještě mnoha lidem říká mnohem více než současný název naší zmenšené vlasti.

Nejčastěji bychom asi našli zájemce o českou politiku v Izraeli, zemi, která se z blízkovýchodních standardů trochu vyjímá. Je zde větší povědomí o dění v Evropě; žije zde česká a slovenská krajanská komunita nebo její potomci a také zde je určitá historická vazba zejména z konce 40. let, kdy Praha v OSN podpořila vznik Izraele a pak pomáhala vyzbrojit armádu tohoto státu.

I ti Izraelci, kteří už o tom nic nevědí, však možná slyšeli o některých výrocích premiéra a později prezidenta Miloše Zemana, které se dají vykládat jako velmi proizraelské. V Izraeli také vzbudily pozornost přímé prezidentské volby, v nichž byl dlouho favoritem Jan Fischer, politik, který se hlásil k židovství. Skutečnost, že v nějaké evropské zemi, navíc exkomunistické, může získat tak širokou popularitu, mnohé Izraelce zaujalo – a psaly o tom všechny důležité noviny. Parlamentní volby v Česku by Izraelce zaujaly, jen kdyby nějak vystoupily z obvyklých měřítek, například pokud by v České republice zvláště uspěli extremisté, jak se to stalo třeba v Maďarsku. To, zda v jedné středoevropské zemi vládne ta či ona strana, ovšem Izraelce zas tolik nezajímá.

Také arabský svět má své historické vazby na Československo. To bylo nejpozději od poloviny 50. let důležitým spojencem některých levicových režimů a naši odborníci se podíleli na výcviku a vyzbrojení tamních armád, například v Egyptě a později také Libyi, Sýrii a jinde. České zbraně mají v oblasti dodnes velmi dobrý zvuk – slovo Brno, které bylo vyryto na výrobcích brněnské zbrojovky, se v některých arabských zemích dokonce stalo synonymem pro pušku. Československý export zbraní a vůbec strojírenských výrobků do severní Afriky i na Blízký východ však sahá ještě daleko před druhou světovou válku a s ním i kontakty mezi Čechy a Araby či Íránci.

Také dnes jsou v některých zemích Češi známí svým exportem, ovšem nejen zbraní, ale také idejí. Organizace Člověk v tísni například posílá do Egypta nebo Libye své odbornice a odborníky, kteří školí tamní demokratické aktivisty a sdílí s nimi zkušenosti s demokracií. Česko jako země, která sama cestu k demokracii hledala a hledá, má k tomu hodně co říci. Možná někteří z těch, kteří se s Čechy v této souvislosti setkali, nyní budou více sledovat, jak země jejich učitelů zvládá demokratické volby – co se týče voličů i těch volených.

Exportovali jsme zbraně i zkušenosti s demokracií. Jeden z největších vývozních úspěchů naší vlasti je animovaný seriál Pat a Mat. Postavičky dvou nešiků jsou například nesmírně populární v Íránu, ale i mnoha dalších zemích. I z tohoto seriálu plyne poučení pro politiku. Žádný učený z nebe nespadl, ale je třeba se snažit, mít dobrou vůli a zůstávat dobré mysli, tak jako Pat a Mat.

Spustit audio