Jan Fingerland: Amerika jede proti zdi

15. srpen 2023

Ještě žádný americký prezident nečelil tak závažnému kriminálnímu vyšetřování, podobně jako před tím žádný prezident nečelil hned dvěma pokusům o odvolání prostřednictvím ústavní žaloby. Změnil to teprve Donald Trump. Potíž je, že je nejen bývalý, ale hypoteticky i budoucí prezident.

Čtěte také

Nejnovější položkou v Trumpových právních problémech je čerstvé obvinění velkou porotou ve státě Georgia za pokus zvrátit těsnou volební porážku v souboji s Joem Bidenem v roce 2020. Jde konkrétně o jeho pokus přesvědčit činovníka tohoto státu, aby nějak sehnal více než 11 tisíc hlasů, a tak strhl vítězství v Georgii na Trumpovu stranu.

Štvanice?

Celkem se ale jedná o obvinění z více než 40 trestných činů, včetně vydírání, vznesenému vůči 19 osobám, včetně exprezidentových blízkých spolupracovníků. Žaloba označuje tyto lidi jako „kriminální skupinu“, jako kdyby se jednalo třeba o skupinu vyděračů.

Čtěte také

Trump, jak známo, čelí hned několika dalším žalobám, od údajných pokusů umlčet nepohodlné lidi pomocí úplatků přes sexuální napadení, neoprávněné držení tajných dokumentů až po politicky ještě závažnější činy, které se vztahují ke snaze zvrátit výsledky voleb. Jednak výzvou davu k zablokování Kongresu 6. ledna 2021, ale i zmíněnými pokusy vynalézt si hlasy.

Počátkem srpna si exprezident osobně vyslechl ve Washingtonu obvinění, které se také týká jeho údajného pokusu „zůstat u moci i po prohraných volbách“ pomocí „plánovaného spiknutí“.

Trump všechny tyto kauzy označuje za pokus odstranit ho z klání o prezidentský úřad před bojem o republikánskou nominaci a především příštími prezidentskými volbami roku 2024. Tedy že ne on, ale jeho odpůrci porušují zásady demokracie.

Jízda špatným směrem

Všechny tyto procesy, bez ohledu na to, zda skončí usvědčením nebo odsuzujícím verdiktem, už teď velmi vážně poškozují stav americké demokracie, vnitrospolečenskou důvěru a pověst tamních institucí.

Čtěte také

Jak to, že se na vrchol systému dostal takový člověk? Ale také: byl by Trump předmětem tak intenzivní péče, pokud by neusiloval o návrat do Bílého domu?

Tím, že Trump hodlá kandidovat, staví celou věc do nového světla. Žádný ze žalobců se nemůže vyhnout podezření – nebo i vlastní myšlence –, že se stává součástí politického boje.

A za druhé a především, Trumpovu verzi podporuje velká část republikánské strany i voličů. Vlastně nikdo nepochybuje, že Trump republikánskou nominaci získá. Mnoho republikánů bude Trumpa volit ne navzdory obžalobám, ale i kvůli nim, ze vzdoru, a tedy vlastně proti mínění tolika amerických institucí, od FBI až po soudy.

Jan Fingerland

Nebude hrát roli, že se od útoku z 6. ledna od počátku distancuje i bývalý viceprezident Pence a že ředitelem FBI, která část obvinění vyšetřovala, je muž jmenovaný samotným Trumpem.

Pokud zvítězí ve volbách, vznikne absurdní situace, která uvede Ameriku do právní, ale i politické a společenské krize. Jenže ta krize už vlastně nastala, protože tolik Američanů věří, že se v jejich zemi podvádí – ať tak, nebo onak.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio