Jan Bednář: Nejistý a nebezpečný Afghánistán

14. červenec 2014

Pět obětí na životech vojáků české armády a jeden těžce zraněný – taková je bilance angažmá České republiky v Afghánistánu za uplynulý necelý týden, pravděpodobně nejhorší týden pro naše vojáky v zahraničních misích vůbec.

Zdálo by se, že válka v Afghánistánu je už dávno vybojována a skončena a že i Američané se odtud postupně vracejí domů. Vyhráno ale rozhodně není, jak ukazují události právě minulých dnů.

Stoupenci Talibánu se nijak nevzdali násilí ani teroristickým metod, mezi něž patří pro nás naprosto nepochopitelné sebevražedné pumové atentáty, kdy útočník úmyslně obětuje svůj život, aby zabil několik údajných nepřátel a spolu s nimi též bezpočet náhodných kolemjdoucích.

Taková metoda boje se vůbec nesrovnává s vojenskou logikou, jak ji známe, ale je výsledkem nám zcela cizího extrémního náboženského fanatismu. A je proto velmi těžké proti teroristům tohoto typu bojovat.

Čtěte také

Většina amerických vojáků má z Afghánistánu odejít do konce letošního roku a vnitřní bezpečnost tam pak převezme zcela do svých rukou afghánská vláda, jen s pomocí omezeného počtu zahraničních poradců a instruktorů bezpečnostních složek, mezi nimiž možná budou i čeští školící důstojníci.

Jsou ale afghánští představitelé připraveni převzít takovou odpovědnost? To je otázka, kterou si klade celý západní svět. Politický vývoj tomu neodpovídá. Nedávné prezidentské volby v zemi skončily sporem dvou hlavních kandidátů, kteří se navzájem obviňují z podvodu, a jejich při se nyní pokusil vyřešit americký ministr zahraničí John Kerry, který o víkendu v Kábulu s oběma dlouze hovořil a pak vyhlásil, že se budou přepočítávat všechny volební lístky.

U památníku před budovou generálního štábu české armády lidé uctívají památku čtyř českých vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Přepočítávání osmi milionů lístků už začalo a bude asi trvat několik týdnů. Na bezpečnost a regulérnost auditu přitom dohlížejí zahraniční vojáci, kteří také přivezou všechny volební lístky ze všech koutů Afghánistánu do hlavního města.

Důležité ale je, že oba prezidentští kandidáti s přepočítáváním lístků souhlasí a slíbili, že uznají výsledek voleb, k němuž se nyní dojde. Teprve pak bude moci odstoupit dosavadní afghánský prezident Hamíd Karzájí, který zastává úřad tamní hlavy státu už více než 10 let a nastoupí prezident nový.

Není tedy v Afghánistánu všechno předvídatelné a jisté tak, jak bychom si přáli. A s tou nejistotou jsou spojeny i poslední oběti zákeřného útoku teroristů.

autor: Jan Bednář
Spustit audio