Jan Bednář: Evropa zvažuje sankce proti Ukrajině

19. únor 2014

Protesty proti násilí na Ukrajině zaznívají z celého západního světa. Největší vliv na tamní vývoj však nejspíše může mít Evropská unie, která v této chvíli velmi vážně zvažuje uvalení sankcí.

Předseda Evropské komise José Borroso ve středu prohlásil, že Evropská unie by se měla urychleně shodnout na „cílených opatřeních“ vůči těm, kdo jsou zodpovědní za násilí na Ukrajině. A zdá se, že tento krok má nyní podporu ve většině evropských metropolí.

Zítra se sejdou v Bruselu na mimořádné schůzce ministři zahraničí všech 28 členských zemí EU, kteří by měli rozhodnout o konkrétních sankcích. Může se jednat o finanční postih určitých osob, odpovědných za eskalaci násilí, a také omezení při poskytování víz k jejich cestám do zemí Evropské unie.

Německá kancléřka Merkelová jednala o současné situaci na Ukrajině v Paříži s francouzským prezidentem Hollandem a výsledkem jejich setkání je jasné odhodlání obou zemí nenechat současný vývoj na Ukrajině bez odezvy. Podle Merkelové musí evropské sankce ukázat vládě v Kyjevě, že Evropská unie to myslí vážně, když požaduje, aby byl zahájen dialog mezi ukrajinskou vládou a opozicí.

„Ale samotné sankce nestačí,“ dodala Angela Merkelová. Je nutné jednat jak s opozicí, tak s vládou Viktora Janukovyče, aby byl na Ukrajině nastolen mír.

Zdá se, že současné násilí a nepokoje na Ukrajině už přesáhly míru, kterou je svět ochoten tolerovat.

Ještě včera prohlásil mluvčí Bílého domu, že násilí na Ukrajině nic nevyřeší a americký ministr zahraničí John Kerry, na návštěvě v Paříži, zopakoval, že Spojené státy jsou připraveny zavést sankce podobně jako Evropská unie.

Evropská investiční banka, která poskytuje úvěry zejména na rozvoj infrastruktury, ve středu oznámila, že kvůli nepokojům zastavuje veškeré své aktivity na Ukrajině, a Evropská banka pro obnovu a rozvoj své působení v této zemi úplně nazastaví, ale jen výrazně omezí.

Předseda polské vlády Donald Tusk prosazuje sankce v jednání s dalšími evropskými politiky a švédský ministr zahraničí Carl Bildt uvedl, že dle jeho mínění má ukrajinský prezident Janukovyč „na rukou krev“.

Vzhledem k tomu, že vyhlídky na klid v Kyjevě jsou v této chvíli skoro mizivé, Evropská unie sankce ve čtvrtek nejspíše vyhlásí.

Otázka je, zda tím přiměje Janukovyče k tomu, aby na své politice něco změnil.

autor: Jan Bednář
Spustit audio