Jako kdyby na nás zaútočila vlastní vláda, svěřila se bejrútská podnikatelka serveru Al Jazeera

7. srpen 2020

„Myslím, že už toho mám tak akorát po krk,“ řekla reportérům zpravodajského serveru Al Jazeera Libanonka Naila Sabaová uprostřed svého zdevastovaného knihkupectví spojeného s barem v hlavním městě Bejrútu.

Dveře ze skla a kovu v knihkupectví Sabaové vyrvala z pantů masivní úterní exploze, která ve městě zabila nejméně 137 lidí a tisíce dalších zranila. Střepy proletěly interiérem jako kulky a některé z nich se zapíchly do knih na druhé straně místnosti. Stoly i židle tlaková vlna převrátila, ze stropu se vyvěsila rozbitá ventilace.

Exploze byla tak silná, že z baru vytrhala některé z modrých dlaždic. Škoda, kterou úterní exploze dusičnanu amonného na tomto libanonském obchodě způsobil, není v sousedství výjimkou. Do přístavu je to odsud jen 500 metrů.

Čtěte také

Už skoro rok přitom místní bary, restauranty, galerie a obchody bojovaly s bezprecedentní ekonomickou krizí v Libanonu. Tíživou situaci ještě víc zhoršila koronavirová pandemie. Pro mnoho z místních podnikatelů je proto exploze smrtící ránou.

„Je to skutečně unavující,“ popsala Al Jazeeře Naila, která se kvůli mizerné ekonomické situaci prý zapojila i do mohutných protivládních protestů loni na podzim.

Naila musela v posledních měsících propustit 8 z 20 svých zaměstnanců. Kdo zůstal, má zkrácený úvazek. Po výbuchu v přístavu jí přišlo na pomoc asi tucet dobrovolníků. Naila jim nabídla panáka whisky. A i když bylo ještě před polednem, ochotně ho přijali.

„Tu explozi jsem cítila na vlastní kůži, viděla jsem zprávy, už to se mnou víc nepohne. Jsem vyčerpaná, už mi došly slzy,“ svěřila se dvaačtyřicetiletá podnikatelka.

Spoustě Libanonců přijde, jako by na ně v úterý zaútočili jejich vlastní politici, píše Al Jazeera. O tom, že je v přístavu uskladněno 2750 tun vysoce výbušného dusičnanu amonného, věděli šest let. A neudělali vůbec nic.

Způsobit výbuch v přístavu nějaký fundamentalista, lidé by to podle Naily ještě nějak pochopili. Ale tohle je šokující, dodala obyvatelka výbuchem zničeného Bejrútu.

Evropa znovu zavádí opatření proti šíření pandemie

Čtěte také

V Evropě roste strach z druhé vlny nákazy novým typem koronaviru. Zmiňuje se o tom britský list The Telegraph a zdůvodňuje to rychle rostoucími počty nakažených ve Francii, Německu nebo ve Španělsku. Právě v těchto zemích mají nevětší denní přírůstky nemocných za poslední měsíce.

Ve Francii úřady zaznamenaly tuto středu skoro 1700 nových nakažených, což je nejvíc za poslední dva měsíce, píše britský deník. O skoro 80 lidí víc se ten den nakazilo covidem-19 ve Španělsku. V Německu počet nakažených poprvé za tři měsíce překonal tisícovku. I proto tyto státy podle Telegraphu spěchají se zaváděním nových bezpečnostních opatření.

Jaká opatření to jsou? Celý přehled zahraničního tisku si můžete poslechnout na audiozáznamu.

autoři: Ladislav Dvořák , Renata Kropáčková , Matěj Skalický , kac
Spustit audio