Jaká pravidla platí pro kulturní akce? Všude respirátor, pak je to jinak vevnitř a jinak venku

2. červenec 2021

Víc představení pod širým nebem, tak bude podle Asociace profesionálních divadel vypadat letošní kulturní léto. Jde o reakci na covidem poznamenanou uplynulou sezónu. Při návštěvě takového představení anebo hudebního festivalu je ale potřeba dodržet protiepidemická pravidla. Jaká to jsou, prozradí v dalším díle seriálu Koronafokus redaktor Ondřej Vaňura.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jiná pravidla platí pro vnitřní, jiná pro venkovní akce. Uvnitř nesmí být víc než 2 tisíce lidí, všichni musejí sedět a zároveň nesmí být přítomno víc diváků než 75 procent celkové kapacity míst k sezení. Pokud je akce na místě, kde je větší kapacita než 2 tisíce lidí, můžou pořadatelé obsadit nejvíc polovinu.

Pod širým nebem může být maximálně 5 tisíc lidí. Pokud se stojí, musí mít každý divák prostor čtyři metry čtvereční. Ti, kteří nepatří do společné domácnosti, pak musí dodržovat i dvoumetrové rozestupy.

Čtěte také

V neposlední řadě musí mít jak uvnitř, tak venku nasazený respirátor, nebo nano roušku. Pro vstup na akci je pak potřeba dodržovat pravidla systému O-T-N, tedy očkování-negativní test-prodělaná nemoc.

Od 9. července se pravidla mění a pro prokázání bezinfekčnosti už nebude stačit jedna dávka očkování, dostatečné budou až dva týdny po druhé dávce.

Pravidla by se v souvislosti s kulturními akcemi zatím podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ze začátku července měnit neměla.

O-T-N

Například Asociace hudebních festivalů, která sdružuje velké akce, jako je třeba Rock for People, Colours of Ostrava nebo pražský Metronom Festival, o některých z pravidel tvrdí, že je to byrokracie. Protože třeba pravidlo čtyř metrů čtverečních na osobu při stání na venkovní akci vede pouze k umělému zvětšování areálů.

Čtěte také

Podle výkonného ředitele asociace Marka Vohralíka totiž v praxi stejně nikdo nedokáže zabránit, aby se lidé nesrocovali třeba před pódiem. Pravidlo O-T-N ale budou organizátoři kontrolovat.

„Rozhodně chci ubezpečit, že je v našem zájmu, aby akce proběhly bezpečně. Abychom se mohli vrátit k normálnímu fungování. Všemi opatřeními jsou nám teď už druhým rokem sebrány veškeré příjmy za celý rok. Protože jsme závislí na tom, že může jednou za rok proběhnout festival,“ vysvětluje Vohralík.

Nemůžeme nutit uvaděčky, aby procházely řady nedisciplinovaných diváků bez respirátorů.
Stanislav Moša

Organizátoři tvrdí, že povinnost dodržovat protiepidemická opatření je vždy na straně návštěvníků, pořadatelé je mohou jen upozorňovat. Předseda Asociace profesionálních divadel Stanislav Moša si ovšem nedovede představit kontrolu povinnosti nasazených respirátorů.

„Prostě nemůžeme nutit naše uvaděčky, aby rušily inscenaci tím, že budou procházet řady nedisciplinovaných diváků, kteří si sundají respirátory. Odpovědnost je na divácích, ale upřímně řečeno, já se jim ani nemůžu divit, kdyby si někdo repirátor v té tmě sundal, protože se podívejte, co se odehrává ve veřejných prostorách,“ připomíná Moša.

Dodává, že letos divadel pod širým nebem přibyde, hudební festivaly ale nebudou zřejmě ani letos. Přesto se organizátoři snaží připravit nějaké náhradní a někdy i improvizované varianty.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio

Související