Jak zprůhlednit mozek

17. duben 2013

Vědci objevili novou chemickou metodu preparace mozku a jiných savčích orgánů, která příslušné měkké tkáně dokonale zprůhledňuje. Díky ní máme pak celou vnitřní strukturu orgánů před sebou jako na dlani.

Dalším chemickým působením pak můžeme některé struktury uvnitř orgánů dokonce barevně zvýraznit nebo odlišit, např. různé typy buněk a jejich systémy.

Metodu rozvinuli vědci ze Stanfordské univerzity ve spolupráci s biology a lékaři z Lékařského ústavu Howarda Hughese. Nazvali ji příznačně CLARITY (průzračnost). Metoda zprůhledňování orgánů umožňuje vědcům vyhnout se různým invazivním metodám zkoumání, jako jsou pitva nebo řezy do tkání, které mohou porušit původní stav či podobu tkání.

Zprůhlednění orgánů trvalo asi osm dní. Stanfordští výzkumníci nejdříve napustili mozek myši roztokem speciálního hydrogelu. Mozek pak umístili do inkubátoru, ve kterém výrazně zvýšili teplotu. Hydrogel se postupně rozpustil a navázal na jakékoliv látky a struktury v myším mozku, s výjimkou lipidů čili tuků. Právě tuky se ukázaly být hlavní neprůhlednou složkou ve tkáních. Tuky zároveň obalují skoro každou buňku. Působení gelu je oddělilo od mozkových tkání a vědci je pak mohli snadno ze vzorku odstranit saponátem.

Část hipokampu myši - různé typy neuronů jsou zvýrazněny rozdílnými barvami

Porušení tkání, způsobené tímto postupem, se ukázalo jako efektivně zanedbatelné. Skoro vše ostatní kromě tuků tedy zůstalo na svém místě, tkáně se staly průhlednými a vědci tak mohli zkoumat vnitřek orgánů obyčejným optickým mikroskopem. Poprvé se tak lidem naskytl pohled na téměř neporušenou a skutečnou trojrozměrnou strukturu nervové sítě.

Zdroje: Popular Science, Nature

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio