Jak změřit velikost ekonomiky? Díky HDP můžeme porovnat i velmi rozdílné země

1. září 2023

Jak měříme růst a velikost ekonomiky? Ekonomie má na toto hodnocení jeden zásadní ukazatel. Hrubý domácí produkt neboli HDP. Ten ukazuje výkonnost ekonomiky a my podle jeho vývoje dokážeme hodnotit, jestli ekonomika roste, stagnuje, anebo padá.

„Pokud máme dva kvartály za sebou, v nichž mezikvartální změna HDP je záporná, poté se mluví o recesi,“ vysvětluje ekonom Michal Skořepa.

Čtěte také

A naopak, pokud HDP dvě čtvrtletí za sebou roste, máme potvrzenou konjunkturu neboli ekonomický růst.

V praxi HDP představuje peněžní vyjádření celkové hodnoty veškerého zboží a služeb, které se v ekonomice za určité časové období, obvykle za kalendářní rok, vytvoří. V Česku tuto hodnotu měří a pravidelně zveřejňuje Český statistický úřad.

Ve vztahu k HDP se pak hodnotí i řada dalších ekonomických ukazatelů, protože jejich hodnota má mnohem větší vypovídací hodnotu, když se vztáhne k velikosti ekonomiky, dodává Michal Skořepa. I proto je HDP tak důležité.

„Tohle se děje v řadě oblastí, ať už se to týká zahraničního obchodu, protože zahraniční obchod USA má úplně jiné objemy než ten náš.“

Čtěte také

„Může se to týkat třeba finančních ukazatelů, objemu úvěrů a hypoték v ekonomice, jestli je ekonomika hodně nasáklá dluhem. Týká se to i porovnávání zadlužení států, třeba americký státní dluh je v úplně jiných řádech než český. Ale ve chvíli, kdy to srovnáme pomocí HDP, tak jsou ta čísla velmi dobře srovnatelná,“ nastiňuje.

Každá vláda a každá firma si přeje, aby ekonomika rostla, protože v době konjunktury se všem lépe daří, lidem i firmám. Ekonomika se ale pravidelně pohybuje v hospodářských cyklech, během kterých se střídá konjunktura a recese.

Každý stát se ale snaží, aby období ekonomických propadů bylo co nejkratší a abychom co nejdéle těžili z ekonomického růstu. K tomu napomáhá několik základních věcí, říká Michal Skořepa.

„Asi úplně nejdůležitější ze všeho je správný vzdělávací systém, ale potom třeba i stabilní soudnictví a dobře fungující státní správa,“ dodává.

Poslechněte si celé Ekonomické jednohubky v audiozáznamu.

Spustit audio

Související