Jak se spouští alergie a co se odehrává v našem těle? Odpovídá seriál o ekzémech, jídle i hmyzím jedu

Jakmile se alergie na jídlo objeví u dospělého, je na celý život. Pomoci by mohly vakcíny

17. srpen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Základní suroviny pro přípravu ovesné kaše: mléko, jemné ovesné vločky, ořechy, opražená semínka a ovoce

O potravinových alergií je v poslední době stále víc slyšet. K těm nejčastějším patří alergie na kravské mléko, vejce nebo sóju. Ačkoli se na první pohled může zdát, že těchto alergií přibývá, není tomu tak. Potravinové alergie existovaly odjakživa, jen jsme o nich příliš nevěděli.

Některou z potravinových alergií má pět až osm procent nejmenších dětí a jedno až tři procenta dospělých. Typickým příznakem alergie u nejmladších dětí bývá atopický ekzém.

Čtěte také

Podle alergologa Martina Fuchse z centra Immuno-Flow v Praze-Letňanech se u nejmenších dětí nejčastěji projevuje alergie na kravské mléko. Později se může přidat alergie na vejce, mouku nebo arašídy nebo ořechy. A problematické mohou být i sezam, hořčice, ryby nebo mořské plody. Právě tyto alergie pak mohou přetrvávat i v dospělosti. 

Aby lékař zjistil, jestli jde skutečně o potravinovou alergii, musí si s pacientem nejprve promluvit. Poté provede kožní testy a podle výsledků naordinuje laboratorní testy z krve. Když se alergie prokáže, je důležité se potravinovým alergenům vyhýbat.

Dětské alergie zpravidla zmizí

S rostoucím věkem dítěte mají potravinové alergie tendenci vyhasínat. Děje se tak přibližně u 90 procent dětí do šesti let.

Čtěte také

„Neplatí to ale pro vyšší dětský věk a už vůbec ne pro dospělé. Jakmile se potravinová alergie objeví později, bývá – zjednodušeně řečeno – na celý život,“ upozorňuje alergolog. 

Budoucnost léčby potravinových alergií je podle něj v biologické léčbě. Další slibnou cestou jsou vakcíny, s nimiž se dnes běžně léčí pylové alergie anebo u alergie na roztoče.

„Podobný způsob se začíná prosazovat i u potravinové alergie. Jde o orální formu, tedy kapičky, které se podávají ústy. Je tam ale velké množství nežádoucích účinků. Až polovina pacientů nemůže léčbu dokončit. Ovšem u lidí, kteří léčbu úspěšně ukončí, to jejich ‚popletenou‘ imunitu zablokuje,“ těší odborníka na potravinové alergie Martina Fuchse.

Jak odhalit potravinovou alergii? Poslechněte si celou reportáž Andrey Skalické.

Spustit audio