Jak se spouští alergie a co se odehrává v našem těle? Odpovídá seriál o ekzémech, jídle i hmyzím jedu
Jakmile se alergie na jídlo objeví u dospělého, je na celý život. Pomoci by mohly vakcíny
O potravinových alergií je v poslední době stále víc slyšet. K těm nejčastějším patří alergie na kravské mléko, vejce nebo sóju. Ačkoli se na první pohled může zdát, že těchto alergií přibývá, není tomu tak. Potravinové alergie existovaly odjakživa, jen jsme o nich příliš nevěděli.
Některou z potravinových alergií má pět až osm procent nejmenších dětí a jedno až tři procenta dospělých. Typickým příznakem alergie u nejmladších dětí bývá atopický ekzém.
Čtěte také
Podle alergologa Martina Fuchse z centra Immuno-Flow v Praze-Letňanech se u nejmenších dětí nejčastěji projevuje alergie na kravské mléko. Později se může přidat alergie na vejce, mouku nebo arašídy nebo ořechy. A problematické mohou být i sezam, hořčice, ryby nebo mořské plody. Právě tyto alergie pak mohou přetrvávat i v dospělosti.
Aby lékař zjistil, jestli jde skutečně o potravinovou alergii, musí si s pacientem nejprve promluvit. Poté provede kožní testy a podle výsledků naordinuje laboratorní testy z krve. Když se alergie prokáže, je důležité se potravinovým alergenům vyhýbat.
Dětské alergie zpravidla zmizí
S rostoucím věkem dítěte mají potravinové alergie tendenci vyhasínat. Děje se tak přibližně u 90 procent dětí do šesti let.
Čtěte také
„Neplatí to ale pro vyšší dětský věk a už vůbec ne pro dospělé. Jakmile se potravinová alergie objeví později, bývá – zjednodušeně řečeno – na celý život,“ upozorňuje alergolog.
Budoucnost léčby potravinových alergií je podle něj v biologické léčbě. Další slibnou cestou jsou vakcíny, s nimiž se dnes běžně léčí pylové alergie anebo u alergie na roztoče.
„Podobný způsob se začíná prosazovat i u potravinové alergie. Jde o orální formu, tedy kapičky, které se podávají ústy. Je tam ale velké množství nežádoucích účinků. Až polovina pacientů nemůže léčbu dokončit. Ovšem u lidí, kteří léčbu úspěšně ukončí, to jejich ‚popletenou‘ imunitu zablokuje,“ těší odborníka na potravinové alergie Martina Fuchse.
Jak odhalit potravinovou alergii? Poslechněte si celou reportáž Andrey Skalické.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.