Potravinová nesnášenlivost není alergie. Umíme je od sebe rozeznat?

20. září 2018

Mléko a lepek, to jsou dvě potraviny nejčastěji skloňované s alergií a intolerancí. Jde přitom o dvě různé reakce těla.

„Alergie i intolerance jsou imunologické reakce, ale rozdíl je v tom, jak tělo reaguje,“ vysvětluje Marek Antoš, klinický biochemik z pražské laboratoře Synlab. „Alergická reakce je většinou rychlejší, nastupuje do několika minut a její příznaky jsou agresivnější. Bývá to třeba otok jazyka nebo vyrážka, někdy se objeví i dechové potíže a může se to vystupňovat až do anafylaktického šoku.“

Jak předcházet problémům?

  • Pokud je to možné, problematickou potravinu vypusťte úplně z jídelníčku.
  • Jezte čerstvé potraviny. Průmyslovým zpracováním můžou vznikat deriváty, které bývají dráždivé.

Oproti tomu potravinová intolerance se projevuje až s delším časovým odstupem třeba i několika hodin a její příznaky také většinou déle odeznívají. Kvůli tomu je také těžší vysledovat, po čem se reakce spouští. Na druhou stranu oproti agresivnější alergii nemá potravinová nesnášenlivost pro tělo tak škodlivé následky.

Skutečnou příčinu odhalí jedině krevní test

Gluten free

Při potravinové intoleranci tělo může reagovat na jednu, ale mnohem častěji i na více složek potravy. Dá se to vysledovat testem na protilátky třídy IgD, který jednoznačně odhalí, o které reaktivní bílkoviny se jedná. Alergická reakce naopak vyplavuje do krevního oběhu protilátky typu IgA. I tak je tedy možné oba typy nesnášenlivých reakcí odlišit.

„Bohužel zdravotní pojišťovna test zatím nehradí, pacient si ho musí zaplatit. Máme dvě varianty testu – menší na na 108 složek za 4100 korun anebo větší na 216 složek za 6500 korun,“ upřesňuje Marek Antoš.

Rizikové je mléko a obiloviny

Mezi nejčastější potravinové intolerance patří nesnášenlivost bílkovin kravského mléka a bílkoviny z obilovin, tedy lepku. V minulosti, kdy lékaři neměli k dispozici tak vyvinutou diagnostiku, lidé o problému intolerance nevěděli a většinou se s ním naučili nějakým způsobem žít. Buď si jídelníček sami upravili a nepřišlo se na příčinu, anebo dlouhodobě strádali podvýživou.

U kravského mléka jde o tři různé problémy – alergii, intoleranci a problém s rozkladem mléčného cukru, laktózy. Pokud trávicí systém nerozloží dostatečně její dvě složky, dochází k podráždění střeva a nepříjemným trávicím problémům. Nejedná se ovšem o projev intolerance.

Dobrou zprávou je, že s věkem se mění aktivita imunologických reakcí a může se vyvinout tolerance na tu složku, která předtím způsobovala intoleranci.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio