Jak se bránit spamům? Rozmyslete si, komu dáte svůj mail, radí odborník

1. květen 2018

Nevyžádaná e-mailová pošta patří mezi velké problémy online světa. Plní poštovní schránku téměř každého uživatele, který se rozhodl dát o sobě na internetu vědět. Co se spamy dělat a jak se jim bránit?

„Spamy tu byly ještě předtím, než byl internet. První se objevily v předchůdcích sítě Internet, tedy na síti Arpanet už kolem roku 1978. Masovým pojmem se staly až díky internetu, kdy se spamem začala šířit nevyžádaná obchodní sdělení, podvodné nabídky a hlavně viry,“ uvedl v Magazínu Leonardo bezpečnostní expert Tomáš Charvát.

Je sice možné spam ignorovat, ale problém je, že ne každý spam pozná. „Nejznámější případy jsou ty, kdy si lidé myslí, že jde o transakci z banky, která po nich žádá přihlašovací údaje. Často se tak šíří i viry nebo odkazy na podvodné obchody, které inkasují peníze přes kreditní kartu, ale žádné zboží nedodají.“

Jako spam lze chápat i nevyžádané reklamy nebo obchodní nabídky. „Tedy pokud uživatel nezadal k jejich zasílání souhlas. Na tuto oblast dohlíží Úřad pro ochranu osobních údajů, kam může každý z nás dát podnět k šetření.“

Nejlepší, co uživatel může udělat, je označit ve své e-mailové schránce zprávu jako spam. A potom ho smazat, pokud sám nezmizí.
Tomáš Charvát

Způsobů, jak se nevyžádaným mailům bránit, je několik. „Zvážit, komu e-mail dávám. Ne každý s ním bude zacházet hezky a nechá si ho jen pro sebe. Je běžné, že si firmy adresy mezi sebou sdílí.“

Důležité je také se odhlašovat ze schránky, přistupujeme-li k ní v prohlížeči, zásadní je používat privátní režimy prohlížení, které jsou v prohlížečích dostupné.

„Mnoho lidí je také postiženo spamem, protože jejich adresa je vystavena na internetu na webové stránce. Spousta robotů chodí internetem, hledá takové adresy, ty zařadí do databáze a na ně posílá spamy,“ popsal expert.

Ten označil dva hlavní zdroje e-mailových adres pro spammery. Prvním jsou zmíněné adresy posbírané na webu nebo ty, které unikly při napadení velkých online služeb hackery. Dalším jsou obchodované databáze kontaktů.

Obrovské databáze e-mailových adres jsou dnes levné. Ta s 10 miliony e-mailů českých uživatelů se obchodovala nedávno za 2 až 3 tisíce korun.
Tomáš Charvát

Může se také stát, že nevyžádaná pošta přijde ze soukromých adres, které uživatel zná. „Je možné, že váš známý nebo jeho známý má napadený počítač. Vir se podíval do jeho adresáře i na nastavení jeho e-mailového klienta, a posílá jeho jménem na jeho známé to, co chce, ať už je to reklama nebo viry.“

„Pokud vám přijde evidentní spam od člověka, kterého znáte, tak ho určitě upozorněte, že jeho počítač je zřejmě zavirován,“ doporučil Tomáš Charvát.

autoři: Josef Kluge , oci
Spustit audio

Související