E-mailové spamy, hoaxy a nepravdy nejčastěji šíří senioři nad 65 let, ukázal výzkum Starci na netu

14. březen 2018

Online je dnes skoro každý, ať už je mu dvacet, třicet, nebo šedesát. Senioři jsou nicméně vedle dětí tou nejohroženější skupinou. Na internetu se mnohdy nechovají bezpečně a jsou to v drtivé většině případů právě lidé nad 60 let, kteří šíří spamy, hoaxy a dezinformace. Ukázal to výzkum Starci na netu a jeden z jeho iniciátorů ho přišel představit v dopoledním rozhovoru.

„Vzhledem k tomu, že vím, jak se na síti chová většina mých známých v tomhle věku, mě výsledky moc nepřekvapily,“ hodnotí Starce na netu manažer pro internetovou bezpečnost Martin Kožíšek. Výzkum se zabýval rozdíly mezi starci technologickými, tedy skupinou lidí kolem pětatřiceti let, kteří vyrůstali bez internetu, a skupinou, která se na síť dostala náhodou nebo až v pokročilejším věku. „Zjistili jsme, že rozdíl je propastný; třicátníci hoaxy skoro nešíří, senioři nad pětašedesát let naopak ve velkém a obvykle všem svým e-mailovým kontaktům.“

Nebezpečím internetu ale senioři podle Kožíška nejsou. „Chovají se tak možná proto, že vyrůstali v době, kdy v novinách psali většinou pravdu, a proto informace neumějí správně vyhodnocovat a vnímat je kriticky,“ říká Kožíšek a dodává, že na relevanci nepravdivých zpráv přidává i to, kdo je rozesílá. „Obvykle tyto e-maily dostávají od kamarádů a mají pocit, že jim věřit mohou.“

Manažer pro internetovou bezpečnost Martin Kožíšek

Hoaxy a dezinformace vnímáme nejčastěji v období voleb, a když už to není politika, týkají se nějakého konkrétního tématu. „Naposledy jsme řešili třeba vysokou cenu másla, dost často se v hoaxech objevovalo, že ji má na svědomí George Soros.“ Jak tedy nejen seniory navést na správnou cestu? „Důležité je pracovat s informací, že ne všechno je pravda, sdělovat co nejméně osobních údajů a být kritický ke svým zdrojům,“ uzavírá Kožíšek.

Hrozí šiřitelům nepravd nějaký zásadní postih? Přišli skutečně Češi o část moře v Chorvatsku? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.