Jak odcházela Angela Merkelová. Bestseller Robina Alexandera Úpadek moci

21. září 2021

Koncem září 2021 se Němci vydají k volbám. Jisté je jen to, že jejich kancléřkou už nebude Angela Merkelová, která se po 16 letech u moci rozhodla z politiky odejít. A to přesto, že je stále nejpopulárnější německou politikou. Jak vypadal souboj o to, kdo ji jako lídr bloku CDU/CSU nahradí? Jak do toho zasáhla pandemie? O tom je kniha novináře Robina Alexandera Úpadek moci, kterou v Ex libris představí Ondřej Houska.

„Ještě nikdy se nestalo, že by spolkový kancléř svůj úřad dobrovolně přenechal nástupci z jeho vlastní strany. Konrada Adenauera museli přinutit k rezignaci, aby vyklidil místo Ludwigu Erhardovi, kterým pohrdal. Willy Brandt musel v důsledku skandálu a stranické intriky připustit post Helmutu Schmidtovi. Helmut Kohl zabránil kandidatuře Wolfganga Schäubleho a stáhl ho do aféry se stranickým financováním,“ připomíná Robin Alexander.

Čtěte také

„Angela Merkelová všechny tyto varovné příklady zná a chci to provést úplně jinak. Po znovuzvolení v roce 2017 je rozhodnutá své politické dědictví včas uspořádat.“

Merkelová se rozhodla v politice skončit v roce 2018, poté, co její křesťanští demokraté, tedy CDU, neuspěli v několika volbách na úrovni jednotlivých německých spolkových zemí.

Poslechněte si výňatky z knihy, která mapuje nejen to, jak se hledal nástupce Angely Merkelové pro spolkové volby.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio